Fordel for araberne

Vi hører mye om palestinernes lidelser: Flyktninger, kontroller, fengslinger, trefninger med israelske soldater, de er fattigere enn jødene m.m. Vi hører sjelden om de fordelene mange arabere har hatt av situasjonen sammenliknet med den i nabolandene.

Undervisning

Før Israel ble opprettet, var den arabiske befolkningen i Palestina en typisk u-lands-befolkning, med bl. a. stor analfabetisme.

I dag er den palestinske befolkningen den aller best utdannede i den arabiske verden. De israelske araberne nyter godt av det israelske skoleverket (hvor de har egne skoler med undervisning på arabisk), og etter hvert har en betydelig og økende del av dem også begynt å ta høyere studier.

Men palestinerne i Gaza og på Vestbredden har faktisk fått enda høyere utdanning. Det har FN sørget for. På 80-tallet fikk den palestinske ungdommen mer utdanning enn ungdommen i Storbritannia. Det er mulig at intifadaen og Arafats styre har ødelagt noe av dette. Men utdanningen er fremdeles høy etter forholdene i Midtøsten.

 

Helse

I 1995 var levealderen for menn i Israel nest høyest i verden, bare japanerne lå foran. Den slags svinger litt fra år til år (etter ulike epidemier m.m.). Men Israel ligger hele tiden i toppsjiktet. – Også for kvinner ligger Israel høyt på lista. De israelske araberne (som utgjør ca. 20 % av befolkningen) er en del av dette.

I 1990, mens Israel ennå styrte i Gaza, var barnedødeligheten på 26 pr. tusen levendefødte barn. I Egypt var den 87, i Irak 70 og i Jordan 45. Da Israel fikk kontrollen i 1967, var den 86 i Gaza. – Jeg har ikke tall for Vestbredden, men de har generelt vært noe bedre enn for Gaza.

Dette sier i grunnen også alt om den uhyrlige beskyldningen som av og til framsettes, nemlig at Israel driver folkemord på palestinerne i Gaza og på Vestbredden. Faktum er at disse områdene kanskje er de stedene i verden hvor befolkningen vokser raskest, og slik var det også mens Israel styrte.

 

Inntekt

Inntekten til de israelske araberne ligger høyt over inntekten i de arabiske nabolandene.

Fram til intifadaen begynte i 1987, gjaldt det (i mindre grad) også palestinerne på Vestbredden og i Gaza. Siden har den sunket pga. intifadaen, at palestinerne støttet Irak mot Kuwait (300.000 palestinere ble kastet ut av Kuwait og de andre Golfstatene og mistet dermed gode inntekter) og nå sist det palestinske selvstyret. Og ikke minst at Israel har vært nødt til å stenge grensen i perioder pga. terror. Men i en lang periode nå har grensen vært åpen. Mer enn 100.000 palestinere arbeider i Israel, og inntekten i disse områdene ligger igjen over nabolandene.

Det er å håpe at palestinerne satser på fred med Israel. Da vil palestinerne på Vestbredden og i Gaza kunne nyte godt av fordelen av en sterk økonomi. De fleste israelerne, både på venstre- og høyresida, håper at det går slik.

 

Kvinnefrigjøring

I arabiske land er kvinnene sterkt diskriminert. De arabiske kvinnene i Israel har etter hvert gjennomgått en kolossal frigjøringsprosess. Selv om det ennå gjenstår mye, er det også mye som er skjedd.

Det samme var godt på vei før Arafat overtok kontrollen på Vestbredden og i Gaza. Dessverre ser det ut for å ha gått tilbake igjen der. Men det at de palestinske kvinnene ser rettighetene i Israel, bidrar uansett til å styrke deres stilling.

 

Demokrati

Araberne i Israel bor i et demokrati.

På Vestbredden og i Gaza rådde jordansk og egyptisk lov, også mens Israel styrte. Derfor var friheten noe begrenset. Men den var betydelig større enn den dessverre er blitt nå under Arafat.

Vi håper likevel at det israelske demokratiet på sikt kan bidra til å styrke de demokratiske kreftene blant palestinerne.

 

Les også:
Forskning og teknologi
Helse og sikkerhet
Integrering
Israelske arabere
Jordbruk
Økonomi
Utdanning
Forbilledlig demokrati

Forrige artikkelHistorieløs NRK-journalist
Neste artikkelForskning og teknologi
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no