Overraskende angrep

Da Norge rustet ned i mellomkrigstiden, ble det sagt at det var basert på at det fantes en “forutseende utenriksledelse” som kunne gi de nødvendige signaler til å ruste opp igjen i god tid før en eventuell ny krig måtte bryte ut.

Det gikk som kjent slik at den norske utenriksledelsen ikke en gang helt skjønte hva som var på ferde da et tysk troppetransportskip ble torpedert utenfor Sørlands-kysten kort tid før tyskernes angrep på Norge.

Dette er ikke det eneste tilfellet hvor land ikke har klart å forutse en krig, selv der hvor ettertiden synes at det burde være helt opplagt. Vi har japanernes angrep på Pearl Harbor. Amerikanerne visste at et slikt angrep var mulig. Men de trodde at Sibir, Panama-kanalen, Filippinene og det som den gangen het Hollandsk Øst-India også var mulige mål. Det skapte en “støy” som gjorde det vanskelig å få fram et klart mønster man kunne forholde seg til.

Våren 1941 hadde Stalin rikelig med informasjon om at Hitler samlet tropper ved fronten. Men han trodde at det var for å styrke sin forhandlingsposisjon. Høsten 1973 kjente israelerne til bevegelsene i den egyptiske og syriske hæren. Men de trodde at det var øvelse, og at araberne ikke ville våge å starte en krig som araberne (ifølge israelernes erfaringer under seksdagerskrigen i 1967) var nødt til å tape.

En kraftig utfordring til israelerne i dagens situasjon er å ikke la seg blinde av lignende myter og oppfatninger, men å forholde seg til virkeligheten slik den er. Det gjelder ikke minst i massedrapsvåpnenes tid, som ser ut for å rykke stadig nærmere.

Fritt etter en artikkel av Brett Stephens i Jerusalem Post 17. oktober 2003.

 

 

Forrige artikkelPolitiet i Jerusalem i høy beredskap
Neste artikkelI høy beredskap i frykt for nytt terrorangrep
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no