Rakettforsvar på sivile fly

I november 2002 ble det skutt to bærbare anti-fly-raketter mot et sivilt israelsk fly i Mombasa i Kenya. Rakettene bommet, men det var bare så vidt. Nylig var det en trussel i Toronto, Canada.

Det har ført til at stadig flere israelske fly nå har med seg en type forsvarssystem som militære fly har hatt lenge. Flyet er utstyrt med noe som ser ut nærmest som tre sko-esker, og en rekke antenner rundt omkring på flyet. Den ene «esken» oppdager når en rakett nærmer seg. De to andre sender ut bluss som forvirrer raketten. Rakettene søker nemlig på varmen fra jetmotorene. Forvarssystemet fører til at de i stedet «angriper» narrebluss som flyet sender ut, og eksploderer uten å gjøre skade på flyet.

Systemet som israelsk flyindustri har laget, er helt automatisk. Det eneste piloten i det sivile fly behøver å gjøre, er å slå systemet på før turen starter.

Andre produkter
Blant andre produkter den israelske flyindustrien er kjent for, er Ofek-satelittene. Israel har flere sivile og militære satellitter i bane rundt jorda.

Et annet er Arrow, en anti-rakett-rakett. Den skytes mot innkommende raketter (for eksempel fra et arabisk naboland) og eksploderer like ved siden av angrepsraketten. I en rekke tester med virkelige raketter har det lykkes Arrow å ødelegge angrepsraketten før den kunne gjøre noen skade. Dette systemet er operativt i Israel i dag, men det er for få Arrow-raketter til å stanse et virkelig massivt fiendtlig angrep.

Et annet viktig system er Phalcon, et fly som styrer en toppmoderne etterretning og leder kampene. USA presset Israel til ikke å selge dette flyet til Kina, fordi det kunne øke trusselen om angrep mot Taiwan. India har kjøpt flyet fra Israel, og Pakistan uttrykker bekymring for at det kan «forstyrre maktbalansen» mellom de to arvefiendene.

70 % av produktene fra den israelske flyindustrien blir solgt på eksportmarkedet. Resten beholder israelerne for seg selv.

Hovedkilde: En artikkel fra Associated Press i Jerusalem Post 16. oktober 2003.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise