Langt fram til fredsavtale

A. B. Yehoshua er en kjent israelsk forfatter. I mange år han vært en fremtredende talsmann for venstresiden i Israel. I en artikkel i Jerusalem Post 30. oktober tar han opp "Geneve-avtalen", inngått mellom israelske og palestinske "duer" som en modell for en offisiell fredsavtale.

Han gir begeistret støtte til Geneve-avtalen og prinsippene bak den. Han skriver at på israelsk side har den støtte av en tidligere stabssjef i den israelske hæren, ledende offiser i reservestyrkene, medlemmer av Knesset og tidligere ledende regjeringsmedlemmer og intellektuelle. Og flere vil det bli, tror han.

Hvis begge sider hadde godtatt disse prinsippene like etter seksdagerskrigen i 1967, ville det ha vært lett å gjennomføre det. Nå er det et stort antall israelere bosatt i de områdene som skal bli en palestinsk stat i følge disse prinsippene, det gjør det mye vanskeligere. I første omgang nektet palestinerne i flere år å forhandle med israelerne. Etter hvert begynte Israel en slags snikende annektering av de palestinske områdene. Sentrum og moderat høyre
Yehoshua gleder seg over at 40 prosent av israelerne uttrykte støtte til Geneve-avtalen i første omgang. Men han har ingen tro på at den snart vil bli gjennomført. Etter at palestinerne startet intifadaen, har store deler av israelerne mistet tilliten til palestinernes dømmekraft og evne til å gjøre slutt på vold og terror.
Og selv om et lite flertall av israelerne skulle godta en slik avtale, er det ikke nok. Ingen etablerte politiske krefter i Israel er i dag i nærheten av å godta betingelsene i avtalen.

Skal planen gjennomføres, vil det også bety at et stort antall israelere bosettere må fjernes fra sine hjem. [Yehoshua skriver 100.000, andre kilder gir et noe lavere tall.] Det vil utsette det israelske samfunnet for store påkjenninger. Yehoshua ser ikke for seg at noen fredsregjering kan gjennomføre noe så vanskelig uten støtte fra sentrum og moderat høyreside i Israel.

Derfor er verdien av dette dokumentet mer som et lysstreif fra et fyr i den fjerne horisonten, skriver Yehoshua. Det viser en mål som er fjernt, men oppnåelig. Den virkelige fredsavtalen, som vil bli undertegnet av regjeringer, vil bli forskjellig fra dette dokumentet i flere viktige saker. Men dokumentet vil være en modell for framtidige avtaler.

Relaterte saker:
Geneve-avtalen
Langt fram til fredsavtale
Ayalon kritisk til Geneve-avtalen

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise