Se i speilet

Hirsh Goodman er mangeårig reporter på moderat venstreside i Israel. Han er redaktør i Jerusalem Report, som tilhører moderat venstreside og kommer ut hver 14. dag. På samme måte som Ha’aretz omtaler og påtaler bladet ofte urett som er begått mot israelske arabere og palestinere på Vestbredden og Gaza. Dette er et eksempel på det.

I nummeret som er datert 1. desember 2003 hadde Goodman en artikkel han kalte Et blikk i speilet. Der tar han opp de mange jøder og andre som arbeider med å påpeke ubalansert dekning og andre kritikkverdige forhold i mediene. – Vi er jo av og til inne på noe slikt i MIFF også, selv om vi stort sett konsentrerer oss om å bringe de nyhetene og vinklingene som vi savner ellers.

Dette er vel og bra, skriver Goodman. Israel har god grunn til å være opprørt over mye fra pressens side. Men det er ikke så veldig enkelt med den oppførselen som den israelske regjeringen viser.

Oliventrær
Ingen PR i verden kunne ha gjort noe særlig for å forbedre Israels image når alle kanaler rapporterer om de israelske bosetterne fra en ulovlig bosetting på en høyde i nærheten av Yitzhar. I dagevis forhindret bosetterne (væpnet med geværer og tykke stokker) de palestinske bøndene i å høste avlingene sine. Til slutt, etter at israelske medlemmer at Knesset hadde grepet inn, bestemte hæren seg for å gå ut og beskytte de palestinske innhøsterne. Men kvelden før hæren skulle komme, hogde bosetterne ned trærne.

Det er ikke lett å gjøre noe for å bedre Israels “image” i en slik situasjon. Og forresten er ikke “image” det viktigste i en situasjon hvor dusinvis av fattige bondefamilier får sitt livsgrunnlag ødelagt. Det er et grunnleggende moralsk problem for Israel som en jødisk stat, selv om det ikke hadde vært en eneste TV-kamera i området. Hvordan kan Israel tillate at unge “bosettere” får skyte med skarpt mot uskyldige mennesker som kommer for å høste avling på jord som har vært i familien deres i århundrer?

Hva skulle Israel ha gjort? Straks bosetterne begynte, skulle hæren og politiet dradd og arrestert hver eneste en som var med på dette, konfiskert deres våpen og tatt i beslag i eiendom slik at det skulle være noe å betale erstatning til palestinerne med.
Israelske politikere skulle ha sørget for at alle ulovlige bosetninger ble fjernet, og gjort det klart at hæren ikke lenger vil beskytte slike folk.

Boligblokker i Gaza
Man kan også sette et stort spørsmålstegn ved hvor klokt det var å jevne tre syv-etasjes bygninger i Gaza med jorden. Tre israelske soldater var drept av palestinere som infiltrerte. Den israelske hæren hevdet at bygningene var observasjonsposter for palestinerne som planla raidet. Til glede for Israels fiender skaffet hæren dramatiske TV-bilder verden over ved å blåse boligblokken til pinneved.
Den slags er ikke spesielt godt for Israels image. Antakelig bidrar det ikke noe særlig til sikkerheten heller, men det kan ikke utenforstående egentlig vite.

Konklusjon
Når Israels regjering lurer på hva som kan gjøres for å forbedre Israels image rundt om i verden, kan det være lurt å begynne med å se seg i speilet.
Så langt Goodman. Vi kan tilføye at når det gjelder de som kuttet oliventrærne, har etter hvert flere ledende israelere (fra statsminister Sharon og nedover) fordømt det. Forhåpentligvis får gjerningsmennene straff også.

 

 

Forrige artikkelForbereder anklager mot Saddam
Neste artikkel60% palestinske ungdom vil ha forhandlinger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no