Innskjerping mot voldsbruk

Under over 4 års krig med palestinerne har de fleste israelerne ment at Israel kjempet for sitt liv, og at palestinerne ikke gav Israel noe annet alternativ enn å føre krig mot dem. I en slik krig var det ikke mulig å se “det som er skrevet med liten skrift” om “rene våpen”.

Under over 4 års krig med palestinerne har de fleste israelerne ment at Israel kjempet for sitt liv, og at palestinerne ikke gav Israel noe annet alternativ enn å føre krig mot dem. I en slik krig var det ikke mulig å se “det som er skrevet med liten skrift” om “rene våpen”.

En viktig faktor var at under perioden med mange selvmordsbombere måtte de israelske soldatene betrakte hver eneste palestiner som en mulig “tikkende bombe” og en livsfarlig trussel. Selvsagt var de fleste palestinerne ikke selvmordsbombere.
Men det var ingenting som skilte dem som var det fra dem som ikke var det. De israelske soldatene måtte derfor i utgangspunktet betrakte alle med den samme skepsis, og i verste fall skyte først og spørre etterpå. Noen ganger førte det til handlinger som “grenset til å være umoralske”, som Ha’aretz formulerer det.

Et resultat av dette har vært at langt færre israelske soldater enn tidligere har meldt fra om moralsk urettferdige handlinger de var vitne til. Israels situasjon er blitt oppfattet som så farlig at man måtte godta mer brutalitet og ydmykelser av palestinerne enn tidligere.

Du kan lese denne artikkelen på norsk fordi det er Israel-venner som støtter MIFFs arbeid med kontingent og gaver. Klikk her for å bli med på laget! 

En ny situasjon
Nå er det en ny situasjon. Israel har fått såpass kontroll over situasjonen at selvmordsbombere ikke lenger er en så stor trussel som de var. Det finnes en israelsk tilbaketrekningsplan fra Gaza som gir håp om i det minste en reduksjon av fiendtligheten. At palestinernes leder Yasser Arafat er død, gir også håp.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort 9. desember, sier 84 % av israelerne at de nå støtter å ta opp igjen forhandlinger med palestinerne.

“Bryter tausheten”
I denne situasjonen ønsker mange israelere å komme mer inn i en normal situasjon med hensyn til oppførsel overfor palestinerne. Derfor har det i det siste vært en rekke tilfeller av at israelere har stått fram og fortalt om ting de mente var brudd på reglene for hvordan Israels soldater skal opptre.

De mest omtalte tilfellene har vært at en israelsk offiser drepte ei palestinsk 13-årig jente fra Rafah. En palestinsk fiolinist ble ydmyket ved å måtte spille for soldatene på en veisperring, angivelig for å vise at fiolinen var ekte. Og en ettersøkt terrorist skal ha blitt skutt og drept etter at han var såret og avvæpnet. [Israelerne som skjøt, sier at han gjorde bevegelser som de tolket som truende, de fryktet at han hadde flere våpen.]

Forsvaret reagerer
Forsvarets ledelse har begynt å innskjerpe hvilke regler som gjelder. De har tatt opp episoder som har rammet uskyldige palestinere. De sier at signalene de sender til soldatene i kampavdelingene, ikke må være tvetydige, men klare moralsk sett.
Lederskribenten i Ha’aretz er positiv til alt dette, og mener at det er et tegn på et sunnere samfunn.

 

Forrige artikkelDet skadet å bruke våpen, nå må det stanse
Neste artikkelFem israelere skadet i skyteangrep
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -