Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Innskjerping mot voldsbruk

Under over 4 års krig med palestinerne har de fleste israelerne ment at Israel kjempet for sitt liv, og at palestinerne ikke gav Israel noe annet alternativ enn å føre krig mot dem. I en slik krig var det ikke mulig å se "det som er skrevet med liten skrift" om "rene våpen".

Under over 4 års krig med palestinerne har de fleste israelerne ment at Israel kjempet for sitt liv, og at palestinerne ikke gav Israel noe annet alternativ enn å føre krig mot dem. I en slik krig var det ikke mulig å se «det som er skrevet med liten skrift» om «rene våpen».

En viktig faktor var at under perioden med mange selvmordsbombere måtte de israelske soldatene betrakte hver eneste palestiner som en mulig «tikkende bombe» og en livsfarlig trussel. Selvsagt var de fleste palestinerne ikke selvmordsbombere.
Men det var ingenting som skilte dem som var det fra dem som ikke var det. De israelske soldatene måtte derfor i utgangspunktet betrakte alle med den samme skepsis, og i verste fall skyte først og spørre etterpå. Noen ganger førte det til handlinger som «grenset til å være umoralske», som Ha’aretz formulerer det.

Et resultat av dette har vært at langt færre israelske soldater enn tidligere har meldt fra om moralsk urettferdige handlinger de var vitne til. Israels situasjon er blitt oppfattet som så farlig at man måtte godta mer brutalitet og ydmykelser av palestinerne enn tidligere.

En ny situasjon
Nå er det en ny situasjon. Israel har fått såpass kontroll over situasjonen at selvmordsbombere ikke lenger er en så stor trussel som de var. Det finnes en israelsk tilbaketrekningsplan fra Gaza som gir håp om i det minste en reduksjon av fiendtligheten. At palestinernes leder Yasser Arafat er død, gir også håp.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort 9. desember, sier 84 % av israelerne at de nå støtter å ta opp igjen forhandlinger med palestinerne.

«Bryter tausheten»
I denne situasjonen ønsker mange israelere å komme mer inn i en normal situasjon med hensyn til oppførsel overfor palestinerne. Derfor har det i det siste vært en rekke tilfeller av at israelere har stått fram og fortalt om ting de mente var brudd på reglene for hvordan Israels soldater skal opptre.

De mest omtalte tilfellene har vært at en israelsk offiser drepte ei palestinsk 13-årig jente fra Rafah. En palestinsk fiolinist ble ydmyket ved å måtte spille for soldatene på en veisperring, angivelig for å vise at fiolinen var ekte. Og en ettersøkt terrorist skal ha blitt skutt og drept etter at han var såret og avvæpnet. [Israelerne som skjøt, sier at han gjorde bevegelser som de tolket som truende, de fryktet at han hadde flere våpen.]

Forsvaret reagerer
Forsvarets ledelse har begynt å innskjerpe hvilke regler som gjelder. De har tatt opp episoder som har rammet uskyldige palestinere. De sier at signalene de sender til soldatene i kampavdelingene, ikke må være tvetydige, men klare moralsk sett.
Lederskribenten i Ha’aretz er positiv til alt dette, og mener at det er et tegn på et sunnere samfunn.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart