Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jack Straw i Israel

Den britiske utenriksministeren, Jack Straw, har vært på besøk i Israel. Det følgende bygger mest på det intervjuet Adar Primot hadde med ham i Ha'aretz 11. juni 2005. Det fant sted i den britiske ambassadørens bolig i Ramat Gan i Israel.

EU er i krise, blant annet på grunn av at franskmenn og nederlendere har avvist grunnlovsforslaget i folkeavstemninger og at EU ikke ble enig om budsjettet. Israel har en tendens til å anse et svekket og mer «angelsaksisk» EU som en positiv utvikling. Men Straw sier at det ikke er godt verken for det internasjonale samfunnet eller for Storbritannia. Storbritannia skal for øvrig overta presidentskapet i EU den 1. juli, det går på omgang blant medlemmene.

Boikott Hamas
Hamas er en av de største organisjonene i de palestinske områdene. Den er islamistisk og driver terror mot Israel. Straw sier at Hamas-lederne må boikottes til de oppfyller to betingelser som må stå fast: De må «oppgi vold og avskaffe sitt opprørende charter som går inn for at Israel skal ødelegges».
Straw ble selv lettere skadet da den irske terrororganisasjonen IRA sprengte fire bomber i 1973. Han sier at han kan forstå terror-ofrene, og «vil aldri inngå kompromiss med terror». Straw ble spurt om møtet noen britiske diplomater nylig hadde med noen ordførere som tilhører Hamas. Han sa at dette møtet var et unntak. Men hvis Hamas skulle vinne det palestinske parlamentsvalget, står alle – aller mest Israel – overfor et dilemma.

Krav til palestinerne
Mens Straw var i det palestinske området, sa han at palestinerne har nøkkelen til tilbaketrekningen. Det eneste som sikrer at Israel trekker seg tilbake fra mer etter den forestående tilbaketrekningen, er at de avskaffer terrorisme, tar kontrollen over ekstremistene i Hamas og gjennomfører reformer.

Diverse
I Israel gikk han langt i å støtte statsminister Sharons tilbaketrekningsplan. Han sa ingenting om «veikartet» eller ytterligere tilbaketrekning. Men det kommer nok opp igjen etter tilbaketrekningen.

Straw ble spurt hvor lenge Storbritannia, Tyskland og Frankrike skulle fortsette å la seg føre bak lyset av Iran. Straw lo av det «meget balanserte spørsmålet». Han snakket om vanskelige forhandlinger, og at Iran ville få «det internasjonale samfunnets vrede» over seg hvis det har skjulte planer for å utvikle atomvåpen. Men den israelske intervjueren opplevde tydelig svaret som lite håndfast.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart