Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Den store illusjonen

Dagens situasjon av forhandlingene mellom Israel og palestinerne er bisarr, skriver Rubin. Stort sett har alle parter interesse av å late som om det er en reell sjanse for en fredsavtale og at det er framgang.

Dagens situasjon av forhandlingene mellom Israel og palestinerne er bisarr, skriver Rubin. Stort sett har alle parter interesse av å late som om det er en reell sjanse for en fredsavtale og at det er framgang.

I virkeligheten er situasjonen låst. Hovedgrunnen er at det palestinske styret og dets leder Abbas ikke kan, og kanskje ikke heller vil, oppfylle de betingelsene «veikartet for fred» setter og som palestinerne har forpliktet seg på gang på gang:

Avvæpne og oppløse Hamas og alle andre væpnede grupper enn sikkerhetsstyrkene som er under kommando av de lovlige myndighetene. Verken Israel eller noen andre land kan leve i fred med naboer som holder seg med væpnede terrorgrupper.

Det palestinske styret ser heller ikke ut for å kunne eller ville stoppe den stadige forherligelsen av vold og død i medier, skoler og moskeer. Det kan eller vil ikke begrave sitt mål om å fjerne Israel som en stat med jødisk flertall.

Abbas kan eller vil antakelig heller ikke slå ned på korrupsjon og få ordentlig kontroll over det som skulle være hans egne sikkerhetsstyrker. For ikke å si terrorgruppene. Så lenge det er slik, er en seriøs palestinsk stat umulig.

Liten framgang
Foranstående innebærer at det ikke er mulig med noen egentlig framgang i «fredsprosessen». Det blir en periode hvor Israel vil trekke seg ut fra Gaza, og så forhåpentligvis kunne holde terroren nede på et «akseptabelt» nivå. Det kan bare ventes midlertidige, men langvarige ordninger.

Europa
Rubin venter at europeerne vil begynne å forlange nye innrømmelser av israelerne kort tid etter den israelske tilbaketrekningen. De håper at det vil føre til en «løsning» som fører til økt handel med araberne, bedre forhold i de arabiske land slik at strømmen av muslimske innvandrere til Europa minker, at EU vil score poeng mot USA. Israels sikkerhet bryr de seg ikke om, heller ikke at det palestinske styret ikke oppfyller noen av sine forpliktelser.

Palestinerne vil tolke dette som støtte til å la være å gjennomføre nødvendige tiltak.

USA
Amerikanerne har et annet standpunkt. Men også de er interessert i å late som om de tror på en levedyktig fredsprosess. De tror nemlig at dersom Abbas blir byttet ut med en annen leder, vil denne lederen være verre. Derfor vil de framstille Abbas som moderat og forsøke å hjelpe ham til å overleve. Når Abbas bryter sine forpliktelser, vil USA kritisere ham, men neppe straffe.

Amerikanerne håper at situasjonen mellom Israel og araberne kan være såpass rolig at den ikke forstyrrer for mye det som er deres hovedinteresse: Løse situasjonen i Irak, arbeide for demokrati og bekjempe terrorisme. De er ikke interessert i nye forhandlinger om en varig løsning mellom Israel og araberne, for de regner med at det ikke ville gå denne gangen heller.

Israel vil trolig bli nødt til å finne innrømmelser som ikke skader sikkerheten for mye, slik at det kan se ut som framgang, hvis ikke palestinerne fritar dem fra det ved å opptre altfor ille.

Rubin tror at USA riktignok vil kritisere Israel, men ikke straffe noe særlig.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart