Gaza er i palestinernes hender

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

– Gazas skjebne er i palestinernes hender. Nå vil vi få se om de er klar til å gjøre konstruktivt bruk av det, konkluderer Jerusalem Post i sin lederartikkel 12. september – dagen da IDF lukket porten til Gaza.

Dagen før, søndag ettermiddag, planla Israel å overrekke detaljerte kart til de palestinske myndighetene over den underjordiske infrastrukturen (vann, elektrisitet og kloakk) i de forlatte israelske områdene på Gaza-stripen. Palestinske representanter boikottet seremonien, offisielt på grunn av uenigheter med Israel omkring grenseovergangene.

Jerusalem Post mener palestinernes boikott illustrerer forholdet mellom Israel og PA siden håndtrykket mellom Yitzhak Rabin og Yasser Arafat i Det hvite hus for 12 år siden. “Helt siden starten av Oslo-prosessen har Israel sagt til PA: Vær så god, etabler en stat!. Først nå begynner det å gå opp for det internasjonale samfunnet at det er PA, og ikke Israel, som har sagt nei.”

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overrekkelsesseremonien som ikke fant sted viser Israels nesten desperate ønske om å gi palestinerne ansvar for sin egen skjebne, og PAs motstandsvilje mot å ta dette ansvaret, skriver Jerusalem Post.

Lederartikkelen fortsetter med å nevne eksemplet fra Camp David-forhandlingene sommeren år 2000. “Hvis Arafat hadde tatt imot tilbudet, kunne hele Gaza og nesten hele Vestbredden blitt overgitt i fred. I stedet startet Arafat en terrorkrig som tok tusen israelske liv og enda flere palestinske.”

Palestinske ledere har allerede devaluert Israels tilbaketrekning fra Gaza-stripen. PA-formann Mahmoud Abbas mener okkupasjonen ikke er avsluttet. “Gaza-stripen er et stort fengsel, og hærens tilbaketrekning endrer ikke denne situasjonen”, sier Abbas, i følge Haa’retz.

Jerusalem Posts lederskribent innrømmer at det kan bli vanskelig å få verden til å innse at Israel har forlatt Gaza når de samtidig beholder kontrollen over alle innfartsårer til området.

– Men det er også forståelig når Israel er bekymret for at Gaza skal bli en bedre utrystet våpenleir enn det den allerede er, skriver Jerusalem Post. En tredje part, for eksempel EU, kan kanskje komme inn for å overvåke importen til Gaza-stripen på sikt. Jerusalem Post ser på dette som et bevis på “hvor langt Israel er villig til å strekke seg for å overgi virkelig ansvar til PA”. Israels overgivelse av Philadelphi-korridoren er et bevis på det samme.

Konklusjonen blir at palestinske myndigheter selv kan avgjøre om Gaza skal utvikle seg videre som en base for terror.

Brigader Aviv Kochavi i IDF lukket porten til Gaza-stripen med disse ord: “Porten vil lukker bak oss er også den samme porten som vil bli åpnet. Jeg håper det vil være en fredsport – en port med håp, velvilje og godt naboforhold.”

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelDe kristne og Israel
Neste artikkelKirken og jødene
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.