Kanskje begrenset konflikt, men ikke fred

Yosef (Tommy) Lapid er mangeårig politiker i Israel. I forrige periode ledet han det sekulære Shinui-partiet, som var ett av de største i Knesset. Men før siste valg gikk partiet opp i liminga, og i dette Knesset er partiet ikke representert.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

27. desember 2006 hadde Lapid en artikkel i Jerusalem Post. Overskriften var Dropp denne kjære illusjonen. Illusjonen er at det er mulig i overskuelig framtid å få fred med naboene.

Israel skal vekk
Lapid skriver at dypt i nesten alle araberes hjerter ligger troen på at Israel vil forsvinne fra kartet, før eller siden. I hele den muslimske verden, med over en milliard mennesker, skal det godt gjøres å finne et dusin mennesker som er villige til å stå opp og forsvare at Israel eksisterer.
I tillegg til denne holdningen er det kaos internt, ikke minst blant palestinerne. De kan ikke styre sine egne liv en gang. Fatah er hjelpeløst, Hamas full av bunnløst hat. Og de hater altså ikke bare Israel, men også hverandre. Alt dette er et veldig dårlig grunnlag for en stabil fred.

Selv om Israel skulle gå med på å trekke seg tilbake til grensen fra 1967, og til og med gå med på å la flyktningene fra 1948 vende tilbake til selve Israel, så ville ikke Hamas og andre islamister godta noen form for jødisk stat i det de betrakter som det muslimske Midtøsten. Å nekte å anerkjenne Israel er selve eksistensgrunnlaget for Hamas.

Og Iran på den ene siden (shia-muslimene) og Al-Qaida på den andre (sunni-muslimer) truer ikke bare Israel. Israel er ikke en gang deres første mål. Det er regimene i land som Libanon, Jordan, Saudi-Arabia og Egypt.

Skal jødene gi opp?
Kanskje jødene bør gi opp og forlate Israel? Aldri, skriver Lapid. Israel vil fortsette å eksistere og blomstre slik det har gjort hittil. En av grunnene til at Israel har blomstret, er at naboene boikotter det. Det har tvunget Israel til å eksportere dataprogrammer til USA og Europa i stedet for å lage plastleker til markedet i Damaskus. Nå er shekelen sterkere enn dollaren, og Israel eksporterer for første gang mer enn det eksporterer.

Begrense konflikten
Israel må likevel opptre som om fred er mulig, skriver Lapid. Israel ønsker ikke krig. Det er kanskje mulig å begrense konflikten, å finne en balanse i terror og gjensidige interesser som vil gjøre det mulig for israelerne å leve mer eller mindre normalt i generasjoner framover.

Men “hvis vi ikke har noen illusjoner, blir vi ikke skuffet,” skriver Lapid.

Forrige artikkelJeg vil møte med partene så raskt som mulig
Neste artikkelDe amerikanske kristne og Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no