Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Erstatning til ungarske jøder

Under andre verdenskrig var Ungarn i utgangspunktet alliert med Tyskland. Det var ulike meninger i landet, og Ungarn framstod for tyskerne som en noe upålitelig alliert. Det førte til at Tyskland okkuperte Ungarn våren 1944. De fleste av de ca. 725.000 jødene i landet ble deportert til dødsleirer - for det meste til Auschwitz. Kun ca. 25 prosent av jødene overlevde.

Under andre verdenskrig var Ungarn i utgangspunktet alliert med Tyskland. Det var ulike meninger i landet, og Ungarn framstod for tyskerne som en noe upålitelig alliert. Det førte til at Tyskland okkuperte Ungarn våren 1944. De fleste av de ca. 725.000 jødene i landet ble deportert til dødsleirer – for det meste til Auschwitz. Kun ca. 25 prosent av jødene overlevde.

Nå har den tyske regjeringen gått med på å betale erstatning til 6.500 av de overlevende fra hovedstaden Budapest. Det gjelder folk som levde den gangen og som ikke har nytt godt av tidligere erstatningsavtaler. Hver av dem skal få et engangsbeløp på 1900 euro, 15-16.000 kroner. Man skal kunne få pengene ved å fylle ut et enkelt søknadsskjema innen 6. august 2009.

Vi ser at beløpet er lite. Men det er større enn det beløpet den ungarske staten gav i erstatning i 1998. Beløpet den gangen var på ca. 6.000 kroner. For å få erstatningen måtte hver av søkerne møte opp på Ungarns ambassade i Tel Aviv eller hos to utvalgte personer i Jerusalem for å bevise at man levde. Hendelsene som utløste retten til erstatning lå jo den gangen 53 år tilbake i tid, så de fleste erstatningsberettigede var gamle og mange skrøpelige. Prosessen med å få de nødvendige underskrifter på søknaden kostet hundrevis av kroner for hver søker, i tillegg til eventuelle reisekostnader. Resultatet var det Ungarn antakelig håpet på: Svært mange gadd ikke ta bryet med å hente den vesle erstatningen. Og selvsagt: Det var ikke snakk om noen erstatning til etterkommere, bare de overlevende ofrene selv.

Til sammenligning mener mange (sikkert også i Ungarn) at jødene i Israel skal betale hundretusener – noen mener millioner – av kroner til hver palestinsk flyktning fra 1948 og til alle deres millioner av etterkommere. Forskjellsbehandlingen er opprørende.

Kilde: En artikkel fra AFP, lagt ut på jpost.com (Jerusalem Post) 8. august 2008. Opplysningene om erstatninger fra Ungarn er fra nyhetsmeldinger i 1998. Noen opplysninger om andre verdenskrig er fra Wikipedia.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart