Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israels avskrekkingskraft svekket

Israel har mange fiender som ønsker å fjerne jødenes stat fra kartet med makt. Det som holder dem tilbake, er først og fremst at Israel er så sterkt militært at de frykter for at en krig skal bli mer til skade for dem selv enn for Israel.
Et israelsk helikopter og en israelsk ubåt. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)

Israels avskrekkingsevne har bidradd til å begrense voldsnivået i konflikten. Men nå er det tegn som tyder på at denne evnen er redusert. Her er noen av faktorene:

Terrorgrupper i Gaza ruster opp
Mens Israel kontrollerte Gaza (fram til 2005) var israelske styrker i stand til å begrense vesentlig den mengden av våpen palestinerne kunne smugle inn til Gaza. De hjemmelagde rakettene som ble brukt, hadde en rekkevidde på noen få kilometer, og terroristene hadde aldri mer enn noen få hundre slike raketter på lager.

Etter at Israel trakk seg ut av Gaza, har palestinerne smuglet inn tusenvis av raketter som kan nå større byer i Sør-Israel, og tusenvis av raketter til med kort rekkevidde. Hvis og når det braker løs igjen, vil Israel trolig lide betydelige tap.

Palestinerne har også fått skaffet seg et stort antall avanserte panservern-raketter. Det var slike våpen som forårsaket de fleste tapene den israelske hæren hadde i Libanon sommeren 2006. Dette er kombinert med at palestinerne har bygd et stort antall bunkere, slik Hizbollah har gjort i Libanon.

Disse faktorene vil ganske naturlig føre til at Israel må finne seg i mer vold og terror før det går til aksjon i Gaza, og de israelske tapene under aksjonene vil bli større.

Hizbollah ruster opp
FN-resolusjon 1701 gjorde slutt på krigen mellom Israel og Hizbollah i Libanon sommeren 2006. Ifølge den skulle Hizbollah avvæpnes og forhindres i å gjenoppbygge sitt arsenal av raketter som kunne nå Israel. Men i praksis har ingen gjort noe av betydning for å gjennomføre dette. Hizbollah har fått bygge opp et arsenal av 40.000 raketter, tre ganger så mye som i 2006. Mange av disse rakettene har lang rekkevidde og kan nå store deler av Israel.

Disse våpnene (og prestisjen etter å ha klart seg bra mot Israel i krigen sommeren 2006) har gitt Hizbollah en viktig rolle i den libanesiske regjeringen. Libanon har nå formelt vedtatt at Hizbollah står fritt til å begynne krig mot Israel når som helst det måtte ønske. Det er fare for at avansert amerikansk utstyr fra den libanesiske hæren vil falle i hendene på Hizbollah.

«Fredsfløyen» oppmuntrer til krig
Sjeik Hassan Yousef er ansett som lederen for Hamas på Vestbredden. 1. august 2008 ble han intervjuet av den israelske avisen Ha’aretz. Der sa han at han selv hadde vært lite begeistret for selvmordsbomber. Men de viste seg å være så effektive at de som var imot terroren, ikke vant fram. Medlemmer av den israelske «fredsleiren», de som snakker om å «avslutte okkupasjonen» og at Israel skal trekke seg tilbake uansett, er et bevis på at terroren er effektiv. Sharons plan for tilbaketrekning fra Gaza viste også at volden virket. Et av de beste bevisene er de israelerne som nekter å gjøre militærtjeneste.

Kort sagt: Slik arabere flest ser det, er Israel for svak til å stå imot terror. Det er ved terror araberne kan oppnå sine mål.

Hamas tok over
Israel hadde i en årrekke støttet Fatah i forhold til Hamas (slik også EU og USA har gjort). At Hamas så lett kunne overta Gaza, svekker også Israels avskrekkingsevne og troverdighet. Hvem vil satse på å ha Israel til alliert når de ser hvordan det gikk for Fatah?

Libanon-krigen sommeren 2006
Det som nok har svekket Israels avskrekkingsevne mest i arabernes øyne, er krigen mot Hizbollah i Libanon sommeren 2006. Av frykt for å få mange drepte og sårede soldater unnlot Israel å gjennomføre de nødvendige operasjonene på bakken, og Hizbollah kunne fortsette å lamme store deler av Israel med daglige rakettangrep. Neste gang blir det mye verre, for nå har Hizbollah langt flere og bedre raketter og et bedre utbygd forsvar på mange måter.

Men den israelske regjeringen fortsetter å gjøre de samme feilene, mener vår kilde.

Kilde: Evelyn Gordon på jpost.com (Jerusalem Post) 6. august 2008.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart