Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinsk stat vedtatt i FN?

Dersom det ikke er framforhandlet en avtale med Israel innen september, vil palestinerne få FN til å erklære en palestinsk stat uten avtale med Israel.

”Den aktuelle fredsprosessen som har pågått til nå, er over,” sa utenriksministeren i PA, Riad Malki, i slutten av mars. Det saken dreier seg om, er altså en palestinsk stat uten at det er etter avtale med Israel, på betingelser som Israel ikke kan godta.

Fram for Sikkerhetsrådet
Planen er å først legge en slags uavhengighetserklæring fram for FNs Sikkerhetsråd. Der trengs det to tredels flertall for at saken skal bli vedtatt. Israel frykter at Sikkerhetsrådet vil vedta en uavhengig palestinsk stat med grensene fra 1967 (uten bytte av land) og, enda verre, ”rett til å vende tilbake” for flyktningene fra 1948 og alle deres etterkommere. Dette siste vil, om det blir gjennomført, betyr slutten på Israel som en nødhavn for jøder og som et land hvor jødene kan styre seg selv og være frie.

Det er 15 medlemsland i Sikkerhetsrådet. Skal Israel få stanset en slik resolusjon, må det få minst 7 av landene til å stemme imot, eller i det minste avstå fra å stemme for, en uavhengig palestinsk stat som ikke er bygd på en avtale med Israel. Det virker som en umulig oppgave.

Israel får skylda
De fleste israelere mener at når fredsprosessen så langt har mislykkes, er det først og fremst fordi palestinerne har nektet å anerkjenne Israel som en varig stat med jødisk flertall, inkludert nektet å gi opp ”retten til å vende tilbake”. De mener at de palestinske lederne har støtter skolebøker og TV-programmer som fremmer hat, og har gjort terrorister til rollemodeller. Gjennom det meste av tida har man heller ikke avvæpnet terrorister i særlig grad.

Men slik oppfatter ikke resten av verden det. De ser på israelerne som sterke og palestinerne som svake, og støtter de svake. All terror mot Israel blir sett i denne sammenhengen. At Israel kan gå under dersom palestinernes krav blir oppfylt, tar man ikke inn over seg.

Mulige allierte?
Israel frykter at alle 15 medlemsland i Sikkerhetsrådet skal stemme for palestinernes resolusjon. De fleste håper riktignok at USA i siste omgang vil støtte Israel. USA kan nedlegge veto slik at resolusjonen ikke blir vedtatt selv om de andre landene stemmer for. Men dermed er ikke problemet løst, det kommer vi tilbake til.

Det vil kanskje ha noe å si hvordan palestinerne ordlegger seg og hva de egentlig krever. Kanskje kan Israel få Tyskland til å støtte Israel og USA, og forlange at palestinerne går med på en fredsavtale med Israel i stedet for en diktert fred. Og hvis først Tyskland skulle støtte Israel, kan det kanskje ikke være helt umulig å få støtte av flere land: Frankrike, Storbritannia, muligens Portugal, Bosnia, Gabon, Colombia og Nigeria. Noen håper at også Russland kanskje kan overtales. Men det sitter nok selv i beste fall langt inne. Kina, India, Libanon, Sør-Afrika og Brasil vil nok uansett stemme for en slik palestinsk stat.

Til Hovedforsamlingen
Ganske realistisk er nok det mest sannsynlige at alle unntatt USA stemmer for resolusjonen i Sikkerhetsrådet. Forhåpentligvis vil USA nedlegge veto. Da er vedtaket ikke gyldig. Men da vil altså palestinerne bringe sin sak fram for Hovedforsamlingen i FN, der hvor alle FNs medlemsland har en stemme hver.
I Hovedforsamlingen er ikke vedtakene bindende. Men dersom mer enn to tredeler av landene stemmer for et vedtak, kan de bli enige om å behandle det som gyldig. I dette tilfellet vil det bety at land i flertallet bestemmer seg for boikott og sanksjoner mot Israel for å presse fram at Israel skal bøye seg for vedtaket. Kanskje det til og med kan bli snakk om at FN går til krig mot Israel.

Det har vært eksempler tidligere, under Korea-krigen og i forbindelse med kampen mot apartheid i Sør-Afrika, på at vedtak i Hovedforsamlingen ble behandlet som gyldig vedtak av mange land, selv om de ikke var bindende. Det er dette palestinerne håper på nå.
Dersom USA ikke legger ned veto, så forslaget blir vedtatt i Sikkerhetsrådet, er situasjonen enda verre.

Hva kan Israel gjøre?
Mange israelere frykter at det ikke er mye Israel egentlig kan gjøre. Men vår kilde siterer anonyme diplomater som sier at med et slikt vedtak vil Israel stå friere til ”ensidige tiltak”. Det står ikke mer om hva disse tiltakene kunne gå ut på. Ett av dem kan kanskje være å ikke lenger beskytte PA mot Hamas. Et annet kan være at Israel annekterer deler av Vestbredden.

Men først og fremst må Israel forsøke å argumentere for å få så mange land som mulig til ikke å støtte palestinernes krav.

Kilde: En artikkel av sjefredaktør David Horovitz på jpost.com (Jerusalem Post) 25. mars 2011.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart