Home Konflikten mellom Israel og naboene – Netanyahu må ta modige steg

– Netanyahu må ta modige steg

Forsvarsminister Ehud Barak håper statsminister Benjamin Netanyahu vil presentere et “modig” fredsinitiativ, når han skal tale i Kongressen.

Einat Wilf (40) er Knesset-representant for Ha'atzmaut-partiet, som ledes av forsvarsminister Ehud Barak.

 

Barak har vist at han selv kunne strekke seg veldig langt i et forsøk på å sikre fred med palestinerne. Mange israelere vil si at den daværende Ap-lederen gikk alt for langt, da han som statsminister tilbød Yassir Arafat 97 prosent av Vestbredden og hele Gaza-stripen. Som kjent ble tilbudet avvist av Arafat.

Tror på regjeringen
11 år senere er Barak leder for Knesset-gruppen Ha’atzmaut. Da det ble mer og mer klart at Arbeiderpartiet ønsket å bryte ut av statsminister Benjamin Netanyahus regjering mot slutten av 2010, fant Barak og flere av hans tilhengere i Knesset ut at de skulle bryte med partiet. I januar dannet de Knesset-gruppen Ha’atzmaut. En av begrunnelsene forsvarsministeren gav for avgjørelsen, var at han ønsket å fortsette i en regjering han tror kan skape fred med palestinerne.

Barak og hans kollegaer representerer en mer sentrum-venstre orientert forståelse enn regjeringen ellers, som tilhører sentrum-høyre. Det hindrer likevel ikke at Barak er den av regjeringskollegaene som Netanyahu kanskje er mest fortrolig med. De to topplederne snakker med hverandre nesten daglig, og har ukentlig lange samtaler.

Står ved et veiskille
Denne uken publiserte Los Angeles Times et intervju med Barak, hvor det kommer fram hvordan han tenker om fredsprosessen med palestinerne. Barak oppfordrer Netanyahu å følge i de fotspor han selv mener å ha gått opp under Camp David-forhandlingene i 2000: Kom med et “modig” tilbud til palestinerne, hvis ikke risikerer Israel internasjonal isolasjon, advarer Barak.

– Det står klart for meg at Israel ved dette veiskillet må handle og ikke la seg paralysere av alle usikkerhetsmomentene, mangelen på overblikk, de vulkanske utbruddene og historiske jordskjelvene rundt oss [folkeopprørene i araberverden]. Det gir mening når folk sier: “La oss ikke bli for entusiastiske, å tro at vi må gjøre noe for enhver pris.” Men på den andre siden mener jeg vi burde være klare til å bevege oss. Vi må legge noe på bordet, enten bak lukkede dører til presidenten eller offentlig. Vi må bevege oss mot et modig forslag som vil gi et svar på alle kjernespørsmålene, sa Barak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Barak er partene mye nærmere hverandre nå enn under Camp David-avtalene. Men han mener Israel mangler “retning” i forhandlingene, selv om politikeren tror Netanyahu har beveget seg langt den siste tiden mot å innse at Israel er nødt å komme med “smertefulle innrømmelser”.

Innrømmelser ikke “belønning”
På spørsmål om det å gi innrømmelser til palestinerne rett etter at Fatah har innledet samarbeid med Hamas vil bli oppfattet som en “belønning” til PA, svarte han:

– Jeg tror ikke det. Israel er det sterkeste landet i mer enn tusen kilometers omkrets fra Jerusalem. Og vi burde være selvsikre nok til å ikke miste av syne det som må bli gjort. Vi trenger en retning og en besluttsomhetsvilje. Vi må gjøre det.

– Jeg kan ikke love deg at det vil virke. Sannsynligvis vil det ikke det. Men vi har et ansvar og en forpliktelse til å handle. Vi burde si klart ifra at dersom ikke en avtale kan oppnås, er ansvaret på den andre sidens skuldre, sier Barak.

Usikker på Abbas
Barak forklarer videre at han ikke er sikker på om PA-formann Mahmoud Abbas virkelig ønsker fred, men at han tror PAs statsminister Salam Fayyad er oppriktig i sine fredsønsker.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

0

Your Cart