Netanyahu støtter adskillelse

Ifølge lekkasjer fra regjeringsmøtet 19. juni, gjorde statsminister Benjamin Netanyahu seg til talsmann for å sikre et solid jødisk flertall i staten Israel, framfor å holde på landområder på Vestbredden som er dominert av en stor palestinsk befolkning.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.
Statsminister Benjamin Netanyahu.

Det var denne strategiske tankegangen som lå bak da Israel trakk seg ut av Gaza-stripen i 2005, og bak Ehud Olmerts“Konvergens-plan” for Vestbredden fra 2006. Netanyahu har tidligere markert seg som en klar politisk motstander av slike veivalg.
Det er journalist Barak Ravid i Ha’aretz som gjengir lekkasjene av hva Netanyahu skal ha sagt. Medarbeidere av statsministeren gjorde det klart for deltakerne i møtet at uttalelsen ikke skulle gjengis. Statsministerens kontor har i ettertid avvist å svare på spørsmål eller å publisere noen sitater.

Strid om demografi
I regjeringsmøtet deltok medlemmer av Jewish People Policy Institute. De presenterte demografiske data for landområdet mellom Middelhavet og Jordan-elven utarbeidet av professor Sergio DellaPergola. Tallene viser at den demografiske trenden peker i retning av at palestinerne vil komme i flertall i området i løpet av kort tid.

Regjeringsmedlemmene Limor Livnat og Uzi Landau etterlyste tall fra andre eksperter, for eksempel Yoram Ettinger, som tilhører høyresiden. Ettinger og andre mener de demografiske prognosene ikke nødvendigvis tilsier at Israel må trekke seg ut av Vestbredden for å bevare en jødisk majoritet på langt sikt. Høyresidens tallknusere ser da ofte bort fra den palestinske befolkningen på Gaza-stripen, og regner med fortsatt rask vekst blant de ultraortodokse jødene.

Se temasiden om demografi.

Hva Netanyahu skal ha sagt
Statsministeren avbrøt tidlig diskusjonen, og overrasket møtedeltakerne med følgende uttalelse:

– Debatten om hvor mange jøder og hvor mange palestinere det vil være mellom Jordan og havet er irrelevant. Det har ikke noe å si for meg om det er en halv million flere palestinere eller færre, for jeg har ikke noe ønske om å annektere dem inn i Israel. Jeg ønsker å separere fra dem, slik at de ikke blir israelske statsborgere. Jeg ønsker at det blir en solid jødisk majoritet inne i staten Israel, innenfor grensene, og disse vil bli definert, sa Netanyahu, ifølge de ubekreftede sitatene som blir gjengitt av anonyme kilder.

Alle de siste statsministrene i Israel har etter de ble valgt lagt seg på en mer kompromissvillig linje enn det de lovte i sine valgkamper. Les artikkelen Brutte valgløfter fra israelske statsministre.

 

Forrige artikkelObama: – Israel og USA trofaste allierte
Neste artikkelApple fjerner Tredje intifada-app
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -