Israelsk lege frikjent av fransk domstol i al-Dura saken

Tv-bilder av Muhammad al-Dura og faren Jamal al-Dura.
Tv-bilder av Muhammad al-Dura og faren Jamal al-Dura.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I april ble Yehuda David i første omgang dømt til å betale Jamal al-Dura 45.000 kroner i erstatning. Legen anket på stedet, og nå er han frikjent i ankebehandlingen.

 

Omstridt tv-rapport

Jamal al-Duras tolv år gamle sønn, Muhammad al-Dura, ble et viktig symbol i den andre intifadaen da han ble skutt og drept under en skuddveksling mellom israelske styrker og militante palestinere i Netzarim-krysset på Gaza-stripen 30. september 2000.

Tv-kanalen France 2 viste opptak hvor Muhammad og hans far så ut til å skjule seg fra skuddvekslingen. Journalisten hevdet i sin meget kontroversielle tv-rapport at de to palestinerne ble et mål for soldatene. Muhammad al-Dura ble hyllet som martyr over hele den arabiske verden. Hvor riktig France 2-rapporten var har vært og er meget diskutert.

Bildene av far og sønn gikk verden over, og det ble et av de mest brukte bildene fra den andre intifadaen. Israel gikk først ut og beklaget guttens død, men har senere tatt dette tilbake etter at nøyere undersøkelser viser at gutten antageligvis ble drept av skudd fra palestinsk hold.

 

Al-Dura løy om skader

I etterkant av episoden i 2000 viste Jamal al-Dura arr frem til internasjonale journalister og sa at de kom fra skader han hadde fått under skuddvekslingen.

Den israelske legen Yehuda David fortalte til et fransk-jødisk magasin i 2008 at Jamal al-Dura hadde blitt skadet i hånden allerede i 1992, og at skadene den gang ble påført ham av militante Hamas-medlemmer som anklaget ham for å samarbeide med israelerne. David forklarte at han kjente disse detaljene, fordi  han  hadde operert al-Duras hånd i 1994.

Etter denne artikkelen saksøkte Al-Dura den israelske legen for å ha brutt pasientrettighetene, blant annet ved å bryte taushetsplikten. Han hevdet også at David hadde bakvasket ham i intervjuet.

Nå er David renvasket i rettssystemet.

 

Seier for sannheten

Statsminister Benjamin Netanyahu snakket med legen etter frikjennelsen og fortalte ham at han var et eksempel i kampen for sannheten om staten Israel. Netanyahu sa også at den israelske regjeringen komme til å støtte et lovforslag om at den israelske staten vil betale de juridiske omkostningene for legen, forteller Jerusalem Post.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag