– De kristne er ganske enkelt ikke ønsket

“Den arabiske våren” har sendt kalde gufs over den kristne minoriteten i en rekke arabiske land. De kristne blir nå offer for de samme mekanismer som jaget jødene ut av Nord-Afrika og Midtøsten for 60 år siden.

Skjermdump fra MIFFs videointervju med Isa Bajalia.
Skjermdump fra MIFFs videointervju med Isa Bajalia.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den amerikansk-palestinske pastoren Isa Bajalia kjenner situasjonen for de kristne araberne bedre enn de fleste. I over 20 år har han vært pastor for en menighet i Ramallah på Vestbredden. De siste årene har han også reist mye i Egypt og Tunisia.

16. mars 2012 ble Bajalia intervjuet av Conrad Myrland, daglig leder i MIFF. Se hele videointervjuet her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xn7RpnuXXs4[/youtube]

– Nesten hver eneste måned blir en kristen kirke utsatt for angrep i Egypt, forteller Bajalia. Angrepene blir gjennomført på grunnlag av rent religiøst hat, mener han. Over hundre tusen kristne har flyktet fra Egypt i  løpet av det siste året.

Bajalia forteller også om sin kollega Rami Ayyad, som ble myrdet av islamister på Gaza-stripen i 2007. Hamas-myndighetene gjorde ingenting for å straffe gjerningsmennene, og ga ikke beskyttelse til de andre kristne lederne. I stedet ble det anbefalt at de kristne lederne flyttet fra området.

Jødene er gjennom århundrene blitt utsatt for systematisk diskriminering i den muslimske verden generelt og den arabiske verden spesielt. Jøder bosatt i det som senere ble kalt Palestina, var minst like sterkt diskriminert og forfulgt som i resten av det arabiske området. Ekstra-skatter og beskyttelsespenger gjorde at de ikke hadde råd til å bo der uten støtte fra jøder i resten av verden. Bajalia forteller eksempler på at kristne, også i våre dager, blir utsatt for tilsvarende pengeutpressing og trusler.

På 1940-tallet var det ca. 1.000.000 jøder i hele den arabiske verden. Nå er det færre enn 10.000 igjen. Arabiske stater hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet. Israel har blitt nødhavn for minst 600.000 jøder jaget fra den arabiske verden.

 

Forrige artikkelVG setter fokus på MIFFs kritikk av NTB
Neste artikkel– Knesset-medlem har rett til å ytre sine Assad-sympatier
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.