Jødenes rett til en stat

Hva gir jødene rett til en stat i Midtøsten? Hvordan kan Israel være både jødisk og demokratisk samtidig? Jusprofessor Ruth Gavison svarer i et langt essay.
Jødene hadde rett til å opprette en stat i det geografiske området Palestina, og de har rett til å fortsette med å gjøre det som er nødvendig får å bevare statens jødiske karakter, argumenterer jusprofessor Ruth Gavison. (Illustrasjonsfoto: Randall Niles, flickr.com)
Jødene hadde rett til å opprette en stat i det geografiske området Palestina, og de har rett til å fortsette med å gjøre det som er nødvendig får å bevare statens jødiske karakter, argumenterer jusprofessor Ruth Gavison. (Illustrasjonsfoto: Randall Niles, flickr.com)

Denne saken bygger ikke på noen fersk artikkel, men Ruth Gavisons artikkel The Jews’ Right To Statehood: A Defense fra 2003 er fortsatt veldig aktuell. Ut fra «universelle rettigheter», argumenterer Gavison for at jødene hadde rett til å opprette en jødisk stat i det geografiske området Palestina, og for at de fortsatt har rett til å gjøre det som er nødvendig for å bevare statens jødiske karakter.

Artikkelen er på omkring 17 A4-sider, pluss 6-7 sider med noter, så les den når du har tid. Senest i april har Ruth Gavison skrevet en kortere artikkel som forklarer synspunktene til liberal zionisme. Den kan du lese i Huffington Post.

Ruth Gavison er pensjonert jusprofessor ved Det hebraiske universitet i Jerusalem. Fra 2006 til 2008 deltok hun i Winograd-komiteen som gransket Den andre Libanon-krigen. I 2011 vant hun Israel-prisen i jus. Les mer på Wikipedia.

Det finnes mange ulike grunner å argumentere for en jødisk stat.

Det ørlille området som Israel består av (ca. 1/15 av Norge, mindre enn 0,2 % av det arabiske området) er det som det jødiske folket har fått igjen etter å være fordrevet fra et stort antall land, påpeker Odd Myrland i artikkelen Jødene har rett til landet.

Les også mer på temasiden Innføringsartikler.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise