Jødenes rett til en stat

Hva gir jødene rett til en stat i Midtøsten? Hvordan kan Israel være både jødisk og demokratisk samtidig? Jusprofessor Ruth Gavison svarer i et langt essay.

Jødene hadde rett til å opprette en stat i det geografiske området Palestina, og de har rett til å fortsette med å gjøre det som er nødvendig får å bevare statens jødiske karakter, argumenterer jusprofessor Ruth Gavison. (Illustrasjonsfoto: Randall Niles, flickr.com)
Jødene hadde rett til å opprette en stat i det geografiske området Palestina, og de har rett til å fortsette med å gjøre det som er nødvendig får å bevare statens jødiske karakter, argumenterer jusprofessor Ruth Gavison. (Illustrasjonsfoto: Randall Niles, flickr.com)

Denne saken bygger ikke på noen fersk artikkel, men Ruth Gavisons artikkel The Jews’ Right To Statehood: A Defense fra 2003 er fortsatt veldig aktuell. Ut fra “universelle rettigheter”, argumenterer Gavison for at jødene hadde rett til å opprette en jødisk stat i det geografiske området Palestina, og for at de fortsatt har rett til å gjøre det som er nødvendig for å bevare statens jødiske karakter.

Artikkelen er på omkring 17 A4-sider, pluss 6-7 sider med noter, så les den når du har tid. Senest i april har Ruth Gavison skrevet en kortere artikkel som forklarer synspunktene til liberal zionisme. Den kan du lese i Huffington Post.

Ruth Gavison er pensjonert jusprofessor ved Det hebraiske universitet i Jerusalem. Fra 2006 til 2008 deltok hun i Winograd-komiteen som gransket Den andre Libanon-krigen. I 2011 vant hun Israel-prisen i jus. Les mer på Wikipedia.

Det finnes mange ulike grunner å argumentere for en jødisk stat.

Det ørlille området som Israel består av (ca. 1/15 av Norge, mindre enn 0,2 % av det arabiske området) er det som det jødiske folket har fått igjen etter å være fordrevet fra et stort antall land, påpeker Odd Myrland i artikkelen Jødene har rett til landet.

Les også mer på temasiden Innføringsartikler.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise