Handler konflikten om Israels størrelse eller Israels eksistens?

- Hovedspørsmålet når det gjelder konflikten mellom israelere og palestinere, er hva konflikten handler om, sier historieprofessor Bernard Lewis. Gjelder konflikten størrelse eller eksistens?

På et møte 21. juni 2012 fikk Lewis spørsmål om han ser en løsning på konflikten mellom israelere og palestinere.

– Først må man spørre seg hva saken gjelder. Hva handler konflikten om? Gjelder konflikten Israels størrelse eller Israels eksistens? Er det spørsmål om Israel bør eksistere eller ikke? innleder Lewis.

– Det finnes ingen kompromissløsning mellom å eksistere eller ikke eksistere, og konflikten vil fortsette inntil de arabiske stater enten når sitt mål om å ødelegge Israel eller oppgir dette målet. Så langt ser vi ikke noen gode utsikter til noen av disse alternativene, fortsetter han.

– Om konflikten på den annen side handler om Israels størrelse, som den ville dersom araberne hadde oppgitt sitt ønske om å ødelegge Israel, da blir det en fin, liten, normal konflikt som vi [amerikanerne] har hatt i Texas, sier Lewis.

– Det betyr at etter århundrer med strev, konflikt, kamp og diplomati vil før eller senere en slags kompromissløsning bli utarbeidet. Vi er ikke der ennå, men jeg tror det er mulig, sier Lewis.

Se hele svaret til Lewis på YouTube her, se fra 25 minutt og 34 sekund:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bfo09rpdoQw&t=25m34s[/youtube]

Bernard Lewis ble født i 1916. Han er en av de fremste historikerne i verden med spesialitet på Midtøsten, det osmanske riket og islams historie.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise