Handler konflikten om Israels størrelse eller Israels eksistens?

– Hovedspørsmålet når det gjelder konflikten mellom israelere og palestinere, er hva konflikten handler om, sier historieprofessor Bernard Lewis. Gjelder konflikten størrelse eller eksistens?

På et møte 21. juni 2012 fikk Lewis spørsmål om han ser en løsning på konflikten mellom israelere og palestinere.

– Først må man spørre seg hva saken gjelder. Hva handler konflikten om? Gjelder konflikten Israels størrelse eller Israels eksistens? Er det spørsmål om Israel bør eksistere eller ikke? innleder Lewis.

– Det finnes ingen kompromissløsning mellom å eksistere eller ikke eksistere, og konflikten vil fortsette inntil de arabiske stater enten når sitt mål om å ødelegge Israel eller oppgir dette målet. Så langt ser vi ikke noen gode utsikter til noen av disse alternativene, fortsetter han.

– Om konflikten på den annen side handler om Israels størrelse, som den ville dersom araberne hadde oppgitt sitt ønske om å ødelegge Israel, da blir det en fin, liten, normal konflikt som vi [amerikanerne] har hatt i Texas, sier Lewis.

– Det betyr at etter århundrer med strev, konflikt, kamp og diplomati vil før eller senere en slags kompromissløsning bli utarbeidet. Vi er ikke der ennå, men jeg tror det er mulig, sier Lewis.

Se hele svaret til Lewis på YouTube her, se fra 25 minutt og 34 sekund:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bfo09rpdoQw&t=25m34s[/youtube]

Bernard Lewis ble født i 1916. Han er en av de fremste historikerne i verden med spesialitet på Midtøsten, det osmanske riket og islams historie.

Forrige artikkelAha, nå forstår jeg hvorfor Ahava må boikottes!
Neste artikkelSyriske sivile samlet seg ved grensegjerdet mot Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.