Utviklingen i Egypt skriker om behovet for en jødisk stat

Egyptiske muslimer lar det gå hardt ut over den kristne minoriteten i landet. Tidligere var det jøder som måtte lide som syndebukker i den arabiske verden.

Faksmile fra Dagens Næringsliv lørdag 27. august.
Faksmile fra Dagens Næringsliv lørdag 27. august.

Hundrevis av mennesker er drept i Egypt de siste ukene, etter at de militære styrker tok makten fra president Mohammed Morsi og Det muslimske brorskapet. Islamister har brukt uroen i landet som påskudd til å angripe, vandalisere og ødelegge flere titalls kirkebygg. Det kommer også rapporter om terrorisering og utpressing i kristne nabolag, samt angrep mot kristne bokhandlere og mot bibelselskapet.

– De kristne blir syndebukker, sier biskop Thomas av Kusai til Dagens Næringsliv lørdag 27. august. Han er overbevist om at det er Det muslimske brorskapet som står bak angrepene. Fafo-forskeren Mona Abdel-Fadil sier det ikke er en ukjent taktikk at kristne blir valgt ut som syndebukker.

– Dette er et gammelt problem, bekrefter Berit Thorbjørnsrud, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Hun forteller at angrep mot kristne tidligere ikke er blitt etterforsket. “Det er tradisjon for å ta de kristne når det skjærer seg. I tillegg til at [den koptiske] paven stilte seg bak kuppet, blir kristne identifisert som representanter for Vesten,” forklarer hun.

Det er veldig mye å skrive om situasjonen i Egypt. Her vil jeg bare understreke ett viktig poeng i tilknytning til Israel og jødene: Det vi nå ser skje mot kristne i Egypt, skjedde tidligere mot jøder i den arabiske verden. Det er en enkel forklaring på at lokale jøder ikke lenger blir syndebukk i Egypt, det er en enkel forklaring på at jødiske gudshus ikke er vandalisert. – Det er fordi det nesten ikke finnes noen jøder igjen i Egypt.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

For 70 år siden bodde det omlag 80.000 jøder i Egypt. I 1948 lot lokale muslimer sin vrede gå ut over lokale jøder, som i mange tilfeller ikke hadde noe med opprettelsen av Israel å gjøre i det hele tatt. Minst 70 jøder ble drept og nesten 200 skadet i bombeangrep i jødiske bydeler. Presset fortsatte og ble intensivert utover på 1950- og 60-tallet.

Det resulterte i en jødisk masseflukt fra Egypt. Det var først og fremst frykten for egen og etterkommernes sosiale og materielle trygghet som presset jødene ut av de arabiske land etter 1948, konkluderer forskeren Johannes Due Enstad. Jødene som flyktet fikk sine eiendommer konfiskert, og måtte i stor grad forlate landet uten sin oppsparte livskapital. I 1958 ble det offisielt bestemt at ingen jøde som forlot Egypt, noen gang kunne vende tilbake. I dag er det bare noen få titalls jøder igjen i Egypt.

Før var det jødene som fremfor noen ble syndebukker. Nå går det ut over de kristne.

Før den moderne staten Israel ble opprettet hadde ikke jødene fra den arabiske verden noe nasjonalt hjemland å flykte til når presset økte. Etter 1948 har jødene heldigvis et tilfluktssted, og alt som skjer i Egypt, Syria og andre arabiske land viser med all tydelighet hvor viktig det er at en jødisk stat bevares. En ny norsk regjering må være krystallklar i sin støtte til Israel som en jødisk stat, og ta avstand fra palestinske krav som vil føre jødene tilbake i diskminering, utpressing og vold under arabisk og muslimsk dominans.

 

Relaterte artikler

Grunnlaget for Israel

Etter flere hundre år som minoritet i Europa og arabiske land, blir jødene fortsatt behandlet som fremmede. Det sier alt om behovet for en jødisk stat.

Forrige artikkelMIFFs ukentlige radiokommentarer er tilbake
Neste artikkelLivni: – Bayit Yehudi forhindrer fred
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -