Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Utviklingen i Egypt skriker om behovet for en jødisk stat

Faksmile fra Dagens Næringsliv lørdag 27. august.
Faksmile fra Dagens Næringsliv lørdag 27. august.
Egyptiske muslimer lar det gå hardt ut over den kristne minoriteten i landet. Tidligere var det jøder som måtte lide som syndebukker i den arabiske verden.

Hundrevis av mennesker er drept i Egypt de siste ukene, etter at de militære styrker tok makten fra president Mohammed Morsi og Det muslimske brorskapet. Islamister har brukt uroen i landet som påskudd til å angripe, vandalisere og ødelegge flere titalls kirkebygg. Det kommer også rapporter om terrorisering og utpressing i kristne nabolag, samt angrep mot kristne bokhandlere og mot bibelselskapet.

– De kristne blir syndebukker, sier biskop Thomas av Kusai til Dagens Næringsliv lørdag 27. august. Han er overbevist om at det er Det muslimske brorskapet som står bak angrepene. Fafo-forskeren Mona Abdel-Fadil sier det ikke er en ukjent taktikk at kristne blir valgt ut som syndebukker.

– Dette er et gammelt problem, bekrefter Berit Thorbjørnsrud, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Hun forteller at angrep mot kristne tidligere ikke er blitt etterforsket. «Det er tradisjon for å ta de kristne når det skjærer seg. I tillegg til at [den koptiske] paven stilte seg bak kuppet, blir kristne identifisert som representanter for Vesten,» forklarer hun.

Det er veldig mye å skrive om situasjonen i Egypt. Her vil jeg bare understreke ett viktig poeng i tilknytning til Israel og jødene: Det vi nå ser skje mot kristne i Egypt, skjedde tidligere mot jøder i den arabiske verden. Det er en enkel forklaring på at lokale jøder ikke lenger blir syndebukk i Egypt, det er en enkel forklaring på at jødiske gudshus ikke er vandalisert. – Det er fordi det nesten ikke finnes noen jøder igjen i Egypt.

For 70 år siden bodde det omlag 80.000 jøder i Egypt. I 1948 lot lokale muslimer sin vrede gå ut over lokale jøder, som i mange tilfeller ikke hadde noe med opprettelsen av Israel å gjøre i det hele tatt. Minst 70 jøder ble drept og nesten 200 skadet i bombeangrep i jødiske bydeler. Presset fortsatte og ble intensivert utover på 1950- og 60-tallet.

Det resulterte i en jødisk masseflukt fra Egypt. Det var først og fremst frykten for egen og etterkommernes sosiale og materielle trygghet som presset jødene ut av de arabiske land etter 1948, konkluderer forskeren Johannes Due Enstad. Jødene som flyktet fikk sine eiendommer konfiskert, og måtte i stor grad forlate landet uten sin oppsparte livskapital. I 1958 ble det offisielt bestemt at ingen jøde som forlot Egypt, noen gang kunne vende tilbake. I dag er det bare noen få titalls jøder igjen i Egypt.

Før var det jødene som fremfor noen ble syndebukker. Nå går det ut over de kristne.

Før den moderne staten Israel ble opprettet hadde ikke jødene fra den arabiske verden noe nasjonalt hjemland å flykte til når presset økte. Etter 1948 har jødene heldigvis et tilfluktssted, og alt som skjer i Egypt, Syria og andre arabiske land viser med all tydelighet hvor viktig det er at en jødisk stat bevares. En ny norsk regjering må være krystallklar i sin støtte til Israel som en jødisk stat, og ta avstand fra palestinske krav som vil føre jødene tilbake i diskminering, utpressing og vold under arabisk og muslimsk dominans.

 

Relaterte artikler

Grunnlaget for Israel

Etter flere hundre år som minoritet i Europa og arabiske land, blir jødene fortsatt behandlet som fremmede. Det sier alt om behovet for en jødisk stat.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart