Hvorfor krever Israel anerkjennelse som jødisk stat?

Å stå imot anerkjennelse av Israel som det nasjonale hjemland til det jødiske folk er viktigere for palestinerne enn å få kontroll over landområder, påpeker Dror Eydar i Israel Hayom.

Deltaker med israelsk flagg på MIFFs støttemarkering for Israel 24. november 2012.
Deltaker med israelsk flagg på MIFFs støttemarkering for Israel 24. november 2012.
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

I forrige uke kom USAs utenriksminister John Kerry med kritikk av Israels krav om anerkjennelse som jødisk stat. Uttalelsen vakte sterke reaksjoner i Israel.

Hvorfor er det nødvendig å lete i alle kriker og kroker etter en palestinsk anerkjennelse av en jødisk stat? Fordi anerkjennelsen ikke finnes, svarer Dror Eydar i Israel Hayom. Kommentatoren i Israels største avis mener det er viktigere for palestinerne å stå imot anerkjennelse av Israel som det nasjonale hjemland til det jødiske folk enn selv å få kontroll over landområder.

Den hundre år gamle konflikten handler om det jødiske folkets rett til et uavhengig hjem i landet Israel.

– Det er ikke bare palestinerne [som avviser Israel som jødisk stat], ingen arabiske stater anerkjenner vår rett som jøder til noen del av regionen, skriver Eydar.

Tenk om Israel inngår en avtale som gir palestinerne en stat på hele Gaza-stripen og nesten hele Vestbredden. Dersom ikke avtalen inneholder en anerkjennelse av Israels som jødenes nasjonale hjemland, vil palestinerne kunne fortsette sin kamp mot Israel på vegne av den arabiske minoriteten i landet. Den internasjonale kampen mot Israel vil fortsette for å ødelegge landets jødiske identitet.

– Det vil ikke bli noen slutt på konflikten uten anerkjennelse av en jødisk stat. Dette burde være på toppen av venstresidens prioriteringer, mener Eydar. Opposisjonsleder i Knesset, Isaac Herzog fra Arbeiderpartiet, støtter Netanyahu-regjeringens krav om at anerkjennelse av Israel som jødisk stat må inn i en sluttstatus-avtale, skrev Times of Israel 15. mars.

 

Palestinsk motstand

Da Fatah holdt sin siste generalforsamling i Betlehem i august 2009, vedtok de som prinsipp “en absolutt motstand, som ikke kan trekkes tilbake, mot å anerkjenne Israel som en ‘jødisk stat'”. Fatahs øverste myndighet begrunnet dette med å “beskytte rettighetene til flyktningene og rettighetene til vårt folk [israelske arabere] på andre siden av den grønne linje”.

Eydar siterer også paragraf 20 i PLOs charter, som ikke er endret.

“Påstanden om historiske og åndelige bånd mellom jøder og Palestina stemmer verken overens med de historiske realitetene eller den sanne oppfatningen av hva som er en stat. Jødedommen som er en religion – er ingen uavhengig nasjonalitet. Heller ikke er jødene en enkelt nasjon med sin egen identitet. De er borgere i de stater de tilhører.”

– Jødene er ikke et folk, men en religion, og derfor har de ingen nasjonale rettigheter. Enkelt og klart. Bare les det, oppfordrer Eydar.

 

Israels krav for å blokkere

Israels krav om å anerkjenne Israel som en jødisk stat blir kjørt fram for å blokkere PLOs trinnvise taktikk med å bruke alle territorier de får som et utgangspunkt for nye krav.

– En anerkjennelse i ord er ikke nok, den må også flyte inn palestinsk skolesektor og media, skriver Eydar.

Kommentatoren mener det er bedre å opprettholde den nåværende situasjonen enn å gå med på en diplomatisk avtale hvor anerkjennelse av Israel som jødisk stat mangler.

– Den såkalte trusselen om at Israels situasjon vil bli verre uten en diplomatisk avtale har vi levd med allerede i hundre år. Ikke prøv å skremme oss. Vi har klart oss ok så langt, skriver Eydar.

 

Forrige artikkelSandra sørget for motvekt til Willoch
Neste artikkelIDF presenterer norsk soldat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -