Konflikten blir mer religiøs

– Konflikten mellom jøder og arabere blir mindre nasjonalistisk og etnisk og mer religiøs, mener den israelske journalisten og forskeren Ronni Shaked.

Ronni Shaked. (Foto: Privat/ Facebook)
Ronni Shaked. (Foto: Privat/ Facebook)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Søndag 9. august 2015 ble Ronni Shaked ved Truman-instituttet ved Hebrew University intervjuet på IBA (Israels motstykke til NRK). Han er også journalist i avisen Yedioth Aharonoth.

I intervjuet sa han at konflikten mellom jøder og arabere blir mindre nasjonalistisk og etnisk og mer religiøs. Konflikten akkurat nå er særlig mellom jødiske bosettere og palestinere på Vestbredden, og konfliktpunktene er i stor grad religiøse.

Palestinerne forsøker å organisere en milits i hver landsby. Den skal forsvare dem mot angrep fra bosettere. I en terrorhandling, sannsynligvis utført av ekstreme jøder, ble et palestinsk barn på 18 måneder drept. Barnets far døde senere av skadene. Det har bidradd til å øke følelsene.

Det er i dag et meget godt samarbeid mellom israelske og palestinske sikkerhetsstyrker. I juli 2015 ble 300 Hamas-folk arrestert av PA på Vestbredden. Det er flere enn israelerne har arrestert det siste halve året. Mange terrorhandlinger er avverget de siste tre månedene.

Shaked mener at Israel skulle ha arrestert flere jøder i voldelige miljøer, og de skulle vært arrestert tidligere. Men det er tegn på at dette blir tatt mer alvorlig nå.

Forrige artikkelBer Stavanger bryte med Nablus etter ny hyllest av terrorist
Neste artikkelIsraelsk soldat knivstukket
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no