Israel fraktet tonnevis med nødhjelp til syrere i en ny «God Nabo»-operasjon

Israel har sendt telt, mat og medisinsk utstyr til syrere på flukt fra krigen.

Natt til fredag 29. juni fraktet det israelske forsvaret flere tonn med nødhjelp til sivile syrere. (Foto: Skjermdump IDF)
Natt til fredag 29. juni fraktet det israelske forsvaret flere tonn med nødhjelp til sivile syrere. (Foto: Skjermdump IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Natt til fredag fraktet Israel flere titalls tonn med humanitær nødhjelp til flyktningeleirer i det sørvestlige Syria, ikke langt fra grensen mot Israel. Titusenvis av syrere har de siste dagene flyktet hit fra den nærliggende Daraa-provinsen, som på nytt er under angrep fra Bashar Assad-lojale styrker og det russiske militæret, skriver nettavisen Times of Israel.

Det israelske forsvaret sier de trolig vil fortsette å yte humanitær bistand, men understreker at de ikke vil tillate syriske flyktninger i å krysse grensen.

– IDF overvåker det som skjer i det sørlige Syria og er forberedt på en rekke scenarier, blant annet fortsette å yte humanitær hjelp til syrere på flukt. IDF vil ikke slippe syriske flyktninger inn på israelsk territorium og vil fortsette å jobbe for å beskytte Israels sikkerhetsinteresser, sier IDF i en uttalelse.

«God Nabo»-operasjonen skal ha vart i flere timer og det ble fraktet rundt 300 telt, 13 tonn med mat, 15 tonn med babymat, tre paller med medisinsk utstyr og 30 tonn med klær og sko til de internt fordrevne syrerne.

De siste dagene er flere titalls sivile, mange av dem barn, drept i russiske luftangrep mot Daara-provinsen. Etter at regimevennlige styrker gjenopptok angrepene på denne provinsen tidligere i måneden, har titusenvis av syriske sivile søkt tilflukt langs den israelske og jordanske grensen.

Det er opprettet en rekke provisoriske leirer i området, men disse mangler ofte tilgang på rent drikkevann, elektrisitet og andre basisbehov. I mange tilfeller er leirene overfylte og mennesker må sove utendørs. Den israelske nødhjelpen er sendt til fire leirer på den syriske siden av Golanhøydene.

– I disse leirene, som ligger nær grensen, er det tusenvis av syrere som lever under stadig vanskeligere forhold. De har ikke tilgang på rent vann, strøm, mat eller andre grunnleggende behov. De siste dagene har det vært en økning i antall syrere som bor i disse leirene, sier IDF i uttalelsen.

I løpet av den syriske borgerkrigen har 3000 syrere fått behandling av Israel i «Operasjon god nabo». Flere har blitt behandlet ved et feltsykehus ved grensen, mens andre har blitt fraktet til sykehus nord i Israel for ytterligere behandling. Rundt 1000 av dem har vært barn med kroniske sykdommer.

Forrige artikkelIsrael krever at EU stanser støtte til Norsk Folkehjelp
Neste artikkel– Kirkens Nødhjelp og MAAN tar uforbeholden avstand fra alle former for terror
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.