– Syria har det hele og fulle ansvaret for å ha skutt ned det russiske flyet

15 russiske soldater omkom da Syria skjøt ned et russisk spionfly.

Et russisk spionfly av typen Iljusjin Il-20 ble skutt ned av det syriske militæret mandag 17. september. (Foto: Wikipedia)
Et russisk spionfly av typen Iljusjin Il-20 ble skutt ned av det syriske militæret mandag 17. september. (Foto: Wikipedia)

Det israelske forsvaret uttrykker sorg over at 15 russiske soldater ble drept da rekognoseringsflyet de satt i ble skutt ned av syriske missiler mandag kveld, men sier Syria har det hele og fulle ansvaret, skriver Times of Israel.

Nedskytingen av det russiske flyet skjedde da israelske jagerfly utførte et angrep på et syrisk militæranlegg i Latakia-provinsen i Syria. Ifølge det israelske forsvaret ble anlegget brukt til å produsere presisjonsvåpen på vegne av Iran, som skulle leveres til terrorgruppen Hizbollah i Libanon.

Det syriske luftforsvaret skjøt mot de innkommende raketter og israelske jagerfly, men traff i stedet et russisk spionfly av typen Iljusjin Il-20. Hele besetningen på 15 personer omkom. Russland var raskt ute med å legge skylden på Israel, men det israelske forsvaret avviser alle beskyldninger.

– Israel holder Assad-regimet, som skjøt ned det russiske flyet, fullstendig ansvarlig. Israel holder også Iran og terrororganisasjonen Hizbollah ansvarlig for denne uheldige hendelsen, sier det israelske forsvaret i en uttalelse.

Russland og Israel har i forbindelse med borgerkrigen i Syria hatt tett dialog om hverandres militære aktivitet for å unngå slike hendelser. Nå anklager den russiske militære ledelsen Israel for å ikke ha gitt dem beskjed i tide om mandagens angrep. Dermed rakk de ifølge dem ikke å omdirigere spionflyet.

Etter hendelsen ble Israels ambassadør i Russland kalt inn på teppet. Russland truer også med flere uspesifiserte «tiltak» mot Israel. Landets forsvarsminister Sergei Shoigu har diskutert saken med den israelske forsvarsministeren Avigdor Lieberman. Ifølge avisen Ha’aretz skal statsminister Benjamin Netanyahu og den russiske presidenten Vladimir Putin også diskutere den spente situasjonen.

– Dette var et resultat av en rekke tragiske feil, sier Vladimir Putin, som i motsetning til militæret ikke legger skylden for nedskytingen på Israel.

Til tross for at Russland er alliert med Syrias president Bashar Assad og Iran, har de tillatt israelske angrep mot syriske og iranske militæranlegg i landet.

Det var det russiskproduserte luftforsvaret S-200, som Russland har solgt til Syria, som skjøt ned det russiske flyet. Enkelte kommentatorer i israelske aviser mener Russland er så raskt ute med å anklage Israel fordi de ikke ønsker fokus på at det faktisk var deres eget luftforsvarssystem som skjøt ned flyet deres. I tillegg kan de ikke klandre Syria, som de er alliert med.

Det russiske militæret har publisert denne grafikken, som skal illustrere hvorfor det gikk galt mandag kveld.
Det russiske militæret har publisert denne grafikken, som skal illustrere hvorfor det gikk galt mandag kveld.
Forrige artikkelTi grunner til at du IKKE bør delta i årets Operasjon Dagsverk
Neste artikkelIsraeler til Kirkeuka: – Okkupasjonen er essensen av all ondskap
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.