Hva amerikanske jøder (og de fleste nordmenn) ikke forstår med Israel

USA og Israel er to svært ulike prosjekt.

Illustrasjonsfoto: asterix611, flickr.com
(Illustrasjonsfoto: asterix611, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Om en uke er det valg i Israel. I USA håper mange av de amerikanske jødene at Benjamin Netanyahu skal tape valget, skriver den amerikansk-israelske forfatteren Daniel Gordis i New York Post. Det meste av det han skriver om venstreorienterte amerikanske jøder stemmer også på de fleste nordmenn.

– Det er en relativt stor sjanse for at Netanyahu kommer til å vinne. Dersom han ikke vinner, vil vinneren mest sannsynlig komme fra Israels politiske sentrum. Og hvis det stemmer, vil amerikanske jøder få en tøff oppvåkning. Fordi det er lite sannsynlig at israelsk politikk, som de så lenge har kritisert, kommer til å endre seg, skriver Gordis.

Netanyahu har generelt vært svært tilbakeholden i bruk av militær makt. Noen av kandidatene som er hans politiske motstandere har varslet at de kommer til å slå hardt tilbake mot Gaza dersom rakettangrepene mot Israel fortsetter (noe Netanyahu har unnlatt å gjøre de siste fem årene). Opposisjonen kommer til å være like fast bestemt på å hindre Iran i å få atomvåpen. Benny Gantz, hovedutfordreren til Netanyahu, hadde kanskje ikke kjempet gjennom nasjonalstatsloven (som Gordis mener Netanyahu brukte som et billig politisk stunt for å vinne stemmer), men det er ingen tvil om at Gantz (som de fleste israelere) er enig med kjernen i loven.

Gordis påpeker at USA og Israel er veldig ulike prosjekt. I første setning av USAs uavhengighetserklæring heter det: «Når det i menneskenes historie…» Israels uavhengighetserklæring begynner med «Landet Israel var fødestedet til det jødiske folk». USA ble opprettet for å gi ny start for folk på søk etter frihet, Israel for å være nasjonalhjemmet til det jødiske folk.

Amerikanske jøder roper «stans okkupasjonen». Det samme roper mange i Norge.

– Men israelerne er også lei av okkupasjonen – de aner bare ikke hvordan de kan få den til å slutte uten at Vestbredden blir et drivhus for terrorister, som det skjedde i Gaza etter at Israel trakk seg ut i 2005. Det er en risiko israelerne ikke er villig til å ta. For israelske ører, når amerikanske jøder sier «stans okkupasjonen», høres det ut som «slutt med skatter og avgifter». Det er en god idé, men totalt urealistisk, skriver Gordis.

Amerikanske jøder ser på Israels forhold til palestinerne som et menneskerettighetsspørsmål. Israelerne ser det som et spørsmål om overlevelse.

– Et lands viktigste plikt er å beskytte sine innbyggere, og enhver regjering som blir valgt i Israel vil forstå det. Israels politikk overfor palestinerne vil neppe endre seg før palestinerne erklærer at de har avsluttet sin kamp for å ødelegge Israel. Det kommer ikke til å skje snart, dessverre, og det er derfor, skulle Netanyahu tape, venstreorienterte amerikanske jøder kan vente seg en stor skuffelse. Alle statsministerkandidatene ved Knesset-valget 2019 forstår at deres høyeste prioritet er å beskytte verdens eneste jødiske stat.

Forrige artikkelDroner med eksplosiver den nye trusselen fra terrorister på Gaza
Neste artikkel– Jeg vil annektere bosetningene og Jordandalen hvis jeg blir gjenvalgt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.