Jerusalem er skremt av Moskvas økende kontroll i Midtøsten

Ettersom USA trekker seg stadig mer tilbake i Midtøsten, overtar Russland mer av kontrollen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og Russlands president Vladimir Putin håndhilser før pressekonferansen mellom de to statslederne 20. november 2013. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og Russlands president Vladimir Putin håndhilser før pressekonferansen mellom de to statslederne 20. november 2013. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

USAs president Donald Trump ga nylig ordre til amerikansk tilbaketrekning fra kurdisk-kontrollerte områder i Nord-Syria. Denne uken har russiske tropper rykket inn i området som amerikanerne forlot noen dager tidligere.

– Det kan bokstavelig og billedlig bli sett på som et skifte i regionalt hegemoni, skriver Raphael Ahren, journalist i Times of Israel.

Hos mange i Jerusalem skaper Trumps politikk frykt. De mener amerikansk tilbaketrekning styrker Israels fiender, fremfor alt Iran og deres allierte i Libanon, Syria, Gaza og andre steder. Andre observatører ser russernes nye lederskap som en mulighet. De håper det kan skape en foreløpig avspenning i forholdet mellom Iran og Israel slik at skyggekrigen som pågår ikke trappes opp.

Amos Yadlin, leder for Institutt for nasjonale sikkerhetsstudier ved Tel Aviv-universitetet, mener Russlands president Vladimir Putin har åtte hovedmotivasjoner for sitt engasjement i Midtøsten.

  1. Gjøre Russland stort igjen.
  2. På ny bli en viktig spiller, etter at USA har satt Sovjet/ Russland på sidelinjen flere ganger – Egypt (1973), Irak (2003), Libya (2011) og fredsprosessen mellom israelere og palestinere.
  3. Redusere USAs innflytelse.
  4. Spille Midtøsten-kort i Russlands konflikt med Ukraina.
  5. Kontrollere havner og flybaser – noe tsaren bare kunne drømme om.
  6. Teste ut våpen utviklet av Russland det siste tiåret.
  7. Redde Bashar Assads regime i Syria, og vise verden at russerne ikke løper fra sine allierte.
  8. Bekjempe jihadister – i Syria og ikke i Kaukasus.

Yadlin påpeker at russerne hittil har søkt å ha et godt forhold til alle. «Alle fiendepar i Midtøsten har forholdsvis gode relasjoner til russerne: Saudi-Arabia og Iran, Israel og palestinerne, kurderne og tyrkerne, Israel og Iran, Egypt og Tyrkia og så videre,» sier Yadlin. Han understreker at amerikanerne fortsatt har flere styrker i området enn russerne.

Israels tidligere ambassadør i USA, Michael Oren, uttrykker bekymring for utviklingen.

– Vi har satt vår lit til et «Pax Americana» de siste 45 årene som ikke lenger eksisterer. Jeg sier ikke at USA ikke kommer til å hjelpe oss [om det blir krig], men vi kan ikke lenger være sikre på det. Vi må ta innover oss at det er situasjonen, sier han.

Ksenia Svetlova, forsker ved The Israeli Institute for Regional Foreign Policies (Mitvim), påpeker at Russland når som helst kan ta i bruk sitt luftforsvarssystem for å stanse israelske luftangrep i Syria og Libanon.

– Da vil ikke lenger Israel kunne håndtere Irans militære oppbygging i disse landene, sier hun.

– Det er ikke sannsynlig at Moskva kommer til å gjøre noe for å hindre Irans påvirkning i Syria og Libanon, mener hun.

Ofer Zalzberg, analytiker tilknyttet International Crisis Group, er mer optimistisk. Han tror Moskvas kontakter med Iran kan bidra til å skape en «de-facto maktdeling» mellom Tehran og Jerusalem, en ordning som begge parter kan leve med i stedet for en krig som gir full seier til den ene eller andre parten.

Forrige artikkel– Arbeiderpartiet er ikke lenger et trygt sted for jøder
Neste artikkelHittil har to iranske sjakkspillere nektet å møte til kamp mot israelere under det pågående junior-VM
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.