– 2020 vil bety store utfordringer for Israel

Det er nesten umulig å forutsi hva som venter Israel i 2020, skriver David M. Weinberg, visepresident ved Jerusalem Institute for Strategy and Security.

David M. Weinberg. (Foto: www.davidmweinberg.com)
David M. Weinberg. (Foto: www.davidmweinberg.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Likevel lister Weinberg opp flere mulige scenarier som illustrerer hvor vanskelige avgjørelser israelske ledere vil kunne komme til å måtte ta neste år.

En krig mellom Iran og Gulf-statene kan komme til å involvere også Israel, men Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater kan også velge å redusere spenningen og slå seg sammen med Iran, noe som etterlater Israel på egenhånd mot Teheran.

Amerikanske økonomiske sanksjoner fortsetter å svekke Iran, noe som fører til økt aggresjon fra revolusjonsgarden mot vestlige mål. På den andre side kan ayatollah-regimet komme til å starte forhandlinger med USA, særlig om Trump ligger an til å bli gjenvalgt. Israel må da være bekymret for at Trump oppgir flere krav til Iran som er viktige for Israel.

Assad-regimet i Syria kan stabilisere seg og bli mindre avhengig av Iran. Russland kan være interessert i å begrense iranerne i Syria og Hizbollah kan fortsette å være opptatt med intern uro i libanon. På den andre side kan Hizbollah styrke seg på bekostning av andre aktører i Libanon og Russland kan begrense Israels handlingsfrihet mot iranske mål i Syria.

Sikkerhetssamarbeidet mellom Jordan og Israel kommer sannsynligvis til å fortsette, men Amman kan også knytte seg nærmere opp mot Tyrkia og Qatar og si opp sin avtale om kjøp av naturgass og sin fredsavtale med Israel.

Til tross for palestinske myndigheters fiendtlighet mot Israel, kommer sikkerhetssamarbeidet til å fortsette. På den andre side kan Vestbredden bli kastet ut i en borgerkrig etter en avgang eller død til Mahmoud Abbas. Dette kan igjen føre til at Hamas tar over og det blir en full konfrontasjon med Israel.

Forrige artikkel– Vi klargjør for en konfrontasjon med Iran
Neste artikkelNetanyahu fortsatt kongen i Likud
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.