– 2020 vil bety store utfordringer for Israel

Det er nesten umulig å forutsi hva som venter Israel i 2020, skriver David M. Weinberg, visepresident ved Jerusalem Institute for Strategy and Security.
David M. Weinberg. (Foto: www.davidmweinberg.com)
David M. Weinberg. (Foto: www.davidmweinberg.com)

Likevel lister Weinberg opp flere mulige scenarier som illustrerer hvor vanskelige avgjørelser israelske ledere vil kunne komme til å måtte ta neste år.

En krig mellom Iran og Gulf-statene kan komme til å involvere også Israel, men Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater kan også velge å redusere spenningen og slå seg sammen med Iran, noe som etterlater Israel på egenhånd mot Teheran.

Amerikanske økonomiske sanksjoner fortsetter å svekke Iran, noe som fører til økt aggresjon fra revolusjonsgarden mot vestlige mål. På den andre side kan ayatollah-regimet komme til å starte forhandlinger med USA, særlig om Trump ligger an til å bli gjenvalgt. Israel må da være bekymret for at Trump oppgir flere krav til Iran som er viktige for Israel.

Assad-regimet i Syria kan stabilisere seg og bli mindre avhengig av Iran. Russland kan være interessert i å begrense iranerne i Syria og Hizbollah kan fortsette å være opptatt med intern uro i libanon. På den andre side kan Hizbollah styrke seg på bekostning av andre aktører i Libanon og Russland kan begrense Israels handlingsfrihet mot iranske mål i Syria.

Sikkerhetssamarbeidet mellom Jordan og Israel kommer sannsynligvis til å fortsette, men Amman kan også knytte seg nærmere opp mot Tyrkia og Qatar og si opp sin avtale om kjøp av naturgass og sin fredsavtale med Israel.

Til tross for palestinske myndigheters fiendtlighet mot Israel, kommer sikkerhetssamarbeidet til å fortsette. På den andre side kan Vestbredden bli kastet ut i en borgerkrig etter en avgang eller død til Mahmoud Abbas. Dette kan igjen føre til at Hamas tar over og det blir en full konfrontasjon med Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise