– Uttrykket «det historiske Palestina» er totalt fiktivt

«Historiske Palestina» er ikke noe gammelt og tradisjonsrikt, det er en britisk konstruksjon som er hundre år i år.

Adi Schwartz. (Foto: Privat)

Det høres så gammelt og tradisjonsrikt ut: «Det historiske Palestina». Både Store norske leksikon og  FN-sambandet bruker uttrykket.

Men 7. juli 2020 kom den israelske journalisten og forskeren Adi Schwartz med noen klargjøringer om uttrykket på Twitter:

  1. «Historiske Palestina» er nøyaktig 100 år. Det var britene som i 1920 bestemte grensene som blir brukt i kartene palestinerne bruker i dag. Aldri tidligere var det noen definert territorium kalt Palestina.
  2. Grensene til «det historiske Palestina» ble ikke påvirket av arabere.
  3. Den sørlige grensen, mellom den nåværende staten Israel og Egypt i Sinai ble avtalt mellom Storbritannia og det osmanske imperiet i 1906. Inntil da hadde grensen gått mellom byen Suez og byen al-Arish, hele Sinai-halvøya hadde vært utenfor egyptisk territorium.
  4. Den østlige grensen, som går langs Jordan-elven, ble bestemt av britene med ønske om å skape samarbeid mellom de to sidene av elven (som senere ble kongedømmet Jordan).
  5. Den nordlige og nord-østlige grensen, i dag mot Libanon og Syria, ble bestemt av Storbritannia og Frankrike, mellom deres respektive mandatområder.
  6. Konklusjonen er at «Palestina» som den konkrete politisk enhet vi kjenner i dag er 100 år gammel, og ikke noe mer enn det. Arabere hadde ikke noe påvirkning på dens tilblivelse eller dens grenser.
  7. Det betyr ikke at arabere ikke bodde i landområder. Men det er for å si at uttrykket «historiske Palestina» er totalt fiktivt.

Som MIFF viste i 2014 hadde området helt andre administrasjonsnavn og inndelinger før britene erobret området under første verdenskrig.

Forrige artikkel«Palestina er vårt land, og jødene er våre hunder»
Neste artikkelEksperter: Natanz-eksplosjonen setter Irans atomprogram tilbake over ett år
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.