Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Uttrykket «det historiske Palestina» er totalt fiktivt

Adi Schwartz. (Foto: Privat)
«Historiske Palestina» er ikke noe gammelt og tradisjonsrikt, det er en britisk konstruksjon som er hundre år i år.

Det høres så gammelt og tradisjonsrikt ut: «Det historiske Palestina». Både Store norske leksikon og  FN-sambandet bruker uttrykket.

Men 7. juli 2020 kom den israelske journalisten og forskeren Adi Schwartz med noen klargjøringer om uttrykket på Twitter:

  1. «Historiske Palestina» er nøyaktig 100 år. Det var britene som i 1920 bestemte grensene som blir brukt i kartene palestinerne bruker i dag. Aldri tidligere var det noen definert territorium kalt Palestina.
  2. Grensene til «det historiske Palestina» ble ikke påvirket av arabere.
  3. Den sørlige grensen, mellom den nåværende staten Israel og Egypt i Sinai ble avtalt mellom Storbritannia og det osmanske imperiet i 1906. Inntil da hadde grensen gått mellom byen Suez og byen al-Arish, hele Sinai-halvøya hadde vært utenfor egyptisk territorium.
  4. Den østlige grensen, som går langs Jordan-elven, ble bestemt av britene med ønske om å skape samarbeid mellom de to sidene av elven (som senere ble kongedømmet Jordan).
  5. Den nordlige og nord-østlige grensen, i dag mot Libanon og Syria, ble bestemt av Storbritannia og Frankrike, mellom deres respektive mandatområder.
  6. Konklusjonen er at «Palestina» som den konkrete politisk enhet vi kjenner i dag er 100 år gammel, og ikke noe mer enn det. Arabere hadde ikke noe påvirkning på dens tilblivelse eller dens grenser.
  7. Det betyr ikke at arabere ikke bodde i landområder. Men det er for å si at uttrykket «historiske Palestina» er totalt fiktivt.

Som MIFF viste i 2014 hadde området helt andre administrasjonsnavn og inndelinger før britene erobret området under første verdenskrig.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart