Kong Vinter viser seg i Nord-Israel

Helgens nedbør kom med snø til Hermonfjellet og vann til Genesaretsjøen.

Hermon-fjellet. (Foto: Yoni Lerner, flickr.com)
Hermon-fjellet. (Foto: Yoni Lerner, flickr.com)

Helgeværet var for mange israelere en velsignelse, mens andre helst ville holde seg inne. Nord i Israel jublet folk over snø og skiføre. Over store deler av landet ellers regnet det. Både det frosne og flytende vannet var meget kjærkomment, etter at desember måned kun gav 72 prosent nedbør av det normale. De siste syv årene har vært preget av tørre vintre. Dette har ført til vanskeligere forhold for jordbruk og mindre vann tilgjengelig til drikkevann og ellers. Eksperter har tidligere i vinter sagt at det er mulig at også dette året vil bli et tørkeår.

På Hermon-fjellet var folk fornøyde med helgeværet. Det begynte å snø fredag morgen og utover dagen ble landskapet hvitt. Tusenvis av turister kom til øvre Galilea og Golan-høyden i løpet av helgen for å nyte vinterværet. Mange israelere benytter nå anledningen til å reise til Israels eneste slalombakke for å stå på ski. Den nedre delen av fjellet skal ha en meter med nysnø, mens den øvre delen har hele 1,5 meter.

– Vinteren er ikke en velsignelse bare for bønder, men også for turistoperatører, sier Meir Levy, leder av Øvre Galilea Turismeforum og direktør for Gonen ferielandsby, til Ha‘aretz. Han sa at mange turister dro nordover i løpet av helgen for å se snøen og elvene som var fulle vann i hele området. Gonen ferielandsby var nesten full, med 90 prosent av rommene belagt. Kollegene mine rapporterer om liknende tall, opplyser Levy.

Helgens snøstorm gjorde det vanskelig å kjøre på Golan, med mange stengte veier inntil militære og sivile snøploger pløyde veien nordover. Israelere som planla dagstur nordover for å se snøen på Hermonfjellet ble frustrert over kø på veiene og saktegående trafikk også på grunn av tykk tåke i området. Veien opp til Hermonfjellet var stengt over helgen på grunn av været.

Mandag er det forventet at det kommer til å bli litt varmere i været, så det blir meldt om regn på Hermon-fjellet tirsdag.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise