Mot normalt

Nedbør over hele Israel har gitt ny regnrekord i landet. Mange håper nå at 2012 vil gi mer nedbør til Israel enn det har vært de siste ti årene.

Regn i Israel. (Illustrasjonsfoto: Joe Goldberg, flickr.com)
Regn i Israel. (Illustrasjonsfoto: Joe Goldberg, flickr.com)

Det har regnet 29 av 31 dager i januar. Det er 5 dager mer enn tidligere rekord fra januar 1969 og februar 1992, melder Ha’aretz.

Israels vannmangel er generelt til bekymring for landet. Israel kompenserer for vannmangelen ved utbygging av avsaltingsanlegg og gjenbruk av vann blant annet i jordbruket, men jevn og trutt nedbør i vinterperioden er en lettelse. De siste årene har det vært spesielt lite regn, så januars nedbørstall gjør mange israelere glade.

De neste dagene er det varslet om fortsatt lave temperaturer og storm til landets glede.

 

1,5 – 2 ganger mer enn normalt i nord

Nordlige Israel har hatt regn minst 25 dager i januar. Det er ny rekord. Den forrige rekorden er fra 1947, med 25 dager regn i Nord-Israel i løpet av årets første måned.

I Nahariya og i Galilea har det regnet hele 29 dager. Regnet falt 27 dager i strekk, fra 5. til 31. januar. Den lengste nedbørsperioden har tidligere blitt registrert i druserlandsbyen Yarka med 23 dager regn i februar og mars 1987.

Amos Porat fra den meteorologiske tjenesten sier til Ha’aretz at det har kommet 200 til 250 millimeter regn i Nord- Israel. Det er mer enn 1,5 og 2 ganger mer regn enn det som er normalt for januar.

 

Stor variasjon

Til tross for ny regnrekord, er det kun Nord-Israel som har fått føle været. Midt-Israel har hatt nedbør nær det som er normalt for årstiden, mens Negev-området har hatt mindre regn enn normalt. Porat synes dette er interessant å observere, men understreker at man ikke bør lese for mye inn i resultatene:

– Vi bør ikke konkludere noe vedrørende klimatrender fra resultatene, sier han.

Israel har nå gått inn i det som har vært årets mest regnfylte måned de siste årene. Man håper at Israel for første gang på nesten et tiår kommer til ha høyere nedbørstall i 2012 enn gjennomsnittet. Hvis februar derimot skulle vise seg å bli en tørr måned, vil mange bli skuffet. Den ekstra nedbøren man har sett i januar vil da bli balansert mot lavere tall i februar, og Israel er ikke noe nærmere sitt ønske om å minske vannmangelen i landet.

 

Fortsatt lav vannstand

I løpet av januar økte Genesaretsjøens vannstand med 55 centimeter. Fra tirsdag til onsdag rant 2 centimeter med vann inn i sjøen. Vannstanden er likevel 10 centimeter under den “rød streken”. Genesaretsjøen er en av Israels tre hovedkilder til vann. De andre to er fjell og kyst akviferene.

Forrige artikkelVanskeligere å få boligstøtte på Vestbredden
Neste artikkelIsraels cybersikkerhet er blant verdens beste
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag