Vertikal åker fra Israel kan være framtiden

Wolfgang Müller, leder for Jødisk Nasjonalfond i Norge, kommer begeistret hjem fra Israels paviljong på verdensutstillingen i Milano.
Fra Israels paviljong på verdensutstillingen i Milano 2015. (Foto: Wolfgang Müller, JNF)
Fra Israels paviljong på verdensutstillingen i Milano 2015. (Foto: Wolfgang Müller, JNF)
Wolfgang Müller, leder for Jødisk Nasjonalfond i Norge.
Wolfgang Müller, leder for Jødisk Nasjonalfond i Norge.

I slutten av oktober ble den seks måneder lange verdensutstillingen Expo 2015 i Milano i Italia avsluttet.

– Verken Norge eller andre nordiske land var representert blant de 140 deltakernasjonene, og jeg har nesten ikke sett noe omtale i mediene, sier Wolfgang Müller, leder for Jødisk Nasjonalfond i Norge. Utstillingen hadde hovedtemaet «Feeding the planet – Energy for life«.

Israels paviljong var sentralt plassert i utstillingen. Utstillingen ble presentert i et samarbeid mellom Israels utenriksdepartement og Jødisk Nasjonalfond.

– På en mindre del av en 70 meter lang og 12 meter høy skråvegg  skiftet hele tiden fargerike bilder fra Israel på storskjerm. Den andre delen av veggen besto av en nesten vertikal åker med levende mais, ris og hvete, forteller Müller.

– Dette er kanskje morgendagens åkrer, legger han til. Dersom mat kan dyrkes tilnærmet vertikalt, kan arealer for matproduksjon økes betydelig.

Besøkende i Israels paviljong fikk se en film med fokus på skog og treplanting, etterfulgt av en kort fortelling om landbruket fra nydyrkingen på 1800-tallet til dagens moderne, computerstyrte drivhusanlegg.

– All informasjon var lett forståelig, slik at også familier med barn kunne få en god opplevelse. Forskning, nyvinninger og internasjonalt samarbeid på mange grønne områder fikk også tilmålt plass i presentasjonen. Gjesteboka vitnet med navn fra mange land og veldig positive tilbakemeldinger, sier Müller.

Utenfor kinosalen kunne man handle israelsk kosmetikk, vin og andre produkter i en liten butikk. Her var også verdensutstillingens eneste kosherrestaurant.

– Jeg handlet to blå sparebøsser, som er kjent i mange jødiske hjem til innsamling for JNF-KKL. De skal minne meg om besøket på Expo 2015 og oppdraget som gjelder å støtte prosjekter i Israel, sier Müller.

– Jeg ble veldig imponert  av den israelske paviljongen. Siden 1948 er antall innbyggere i Israel tidoblet, fra omkring 850.000 til 8,5 millioner per i dag.  Verden har mange land med stor befolkningsvekst og enorme klimatiske utfordringer, Israel kan tilby nye dyrkingsmetoder, avansert vannings- og gjødslingsteknologi, biologisk plantevern og kunnskap om resirkulering av vann. Det er ufattelig at noen boikott-tilhengere vil hindre at Israel kan være til nytte for verden, mener Müller.

Statsminister Benjamin Netanyahu besøkte verdensutstillingen i Milano i august.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise