Ti ulveangrep i Israel på fire måneder

Ulveekspert advarer om at ulvene bevisst går etter små barn og spedbarn.

Det har i løpet av få måneder vært rapportert om flere ulveangrep i Israel. (Foto: Wikipedia)
En norsk kvinne på ferie i Israel ble bitt av en arabisk ulv. (Foto: Wikipedia)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I løpet av de siste fire månedene har det vært ti tilfeller hvor ulver har angrepet mennesker i Israel. I flere av tilfellene har ulver forsøkt å få med seg spedbarn. Det er blitt et stadig mer vanlig fenomen at ulver oppsøker leirsteder i et forsøk på å få med seg hva de kan – inkludert små barn, skriver den israelske avisen Ha’aretz.

Det er anslått at det finnes et sted mellom 100 og 150 arabisk ulv, en underart av gråulv, i Israel. De fleste holder til i ørkenen i Sør-Israel, men de finnes også i nord.

Det er normalt ikke vanlig at ulver angriper mennesker. For eksempel i USA, hvor det finnes titusenvis av ulver, skjer det nesten aldri noen angrep. Ulveekspert Haim Berger mener at årsaken til angrepene i Israel er at ulvene er blitt menneskevant.

De ser ikke lenger på mennesker som en trussel, men en potensiell matkilde. Vitner har fortalt ulveeksperten at ulvene går for det enkleste byttet – barn og spedbarn.

– Forestill deg en ulv som ikke har funnet mat på dagevis. Plutselig dukker det opp mennesker som fyrer opp en grill, og matlukten sprer seg utover hele området. Det gjør at ulven forbinder mennesker med mat. Sakte, men sikkert, forsvinner menneskefrykten. Den har tilpasset seg. For 50 eller 100 år siden var det ingen ulver som våget å nærme seg beduinene som passerte gjennom ørkenen, sier han.

Mange har fått et ublidt møte med ulv på campingtur. (Foto: Flickr)
Mange har fått et ublidt møte med ulv på campingtur ute i villmarken i Israel. (Foto: Flickr)

Gilad Gabay, regionsdirektør i Israel Nature and Parks Authority, sier organisasjonen er klar over problemet og at de jobber med å finne løsninger på problemstillingen.

– Dette er et stort problem og vi tar det veldig alvorlig. Vi har varslet offentligheten og satt opp skilt ved populære leirsteder hvor vi advarer mot å gi dyrene mat.

Han mener turgårere som prøver å mate ulvene er det som har skapt problemet.

– Dette er en endring i atferd som er forårsaket av mennesker. Folk må forstå at de er i hjertet av naturen og at foring av dyr ikke er bra. Vi vil ikke gi oss før dette tar slutt, men da trenger vi hjelp av publikum, sier lederen i natur- og parkoppsynet.

Gabay oppfordrer turgåere som møter ulv om å bruke alle mulige midler for å skremme dem vekk, inkludert roping, vifte med armene og til og med hive stein. Parkvokterne har også tatt i bruk paintball for å skyte og skremme nærgående ulver.

Så langt er det ikke rapportert om noen alvorlige skader etter angrepene, men i flere tilfeller er det kun en rask reaksjon fra voksne som har hindret småbarn fra å bli dratt inn i villmarken.

Ulven trives best i ørkenen sør i Israel, men det finnes også flokker nord i Israel i områdene Golanhøydene og Galilea. (Foto: Flickr)
Ulven trives best i ørkenen sør i Israel, men det finnes også flokker nord i Israel i områdene Golanhøydene og Galilea. (Foto: Flickr)
Forrige artikkel«Israel, mer enn noen annen stat, står i en takknemlighetsgjeld til FN»
Neste artikkelBritisk magasin snudde etter at Mads Gilberts medforfattere delte antisemittisk video av amerikansk nynazist
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.