Willoch bitt i baken av arabisk ulv i Israel

En ulv satte tennene i baken til Ingrid I. Willoch (73) i den israelske naturparken Ein Gedi.

Det har i løpet av få måneder vært rapportert om flere ulveangrep i Israel. (Foto: Wikipedia)
En norsk kvinne på ferie i Israel ble bitt av en arabisk ulv. (Foto: Wikipedia)

Nylig skrev MIFF en reportasje om nærgående ulver i den israelske villmarken. Bare i løpet av de fire siste månedene har det vært registrert ti ulveangrep. En av dem som har fått oppleve ulven på nært hold i Israel, er norske Ingrid I. Willoch (73).

Sammen med søsteren, som også var med på ferien til Israel, var hun på utflukt i naturparken Ein Gedi ved Dødehavet da nærkontakten fant sted. Willoch hadde søkt skygge på en benk under et akasietre, da hun plutselig kjente et bitt i baken.

– Plutselig kjente jeg noe som gjorde veldig vondt i baken, eller egentlig nederst i korsryggen. Jeg spratt opp og skrek til søsteren min: «Jeg ble bitt!» Jeg snudde meg i en fart, og der sto en kjempesvær bikkje, den så ut som en schäfer, men mye tynnere og med et spissere fjes, og den hadde ikke halsbånd, forteller Willoch til avisen Morgenbladet. Det var de som først omtalte den spesielle hendelsen.

Men det var ingen bikkje som hadde bitt henne. Det var en arabisk ulv, som det finnes mellom 100 og 150 av i Israel. De fleste hører til i ørkenområdet i Sør-Israel, men det er også flokker ved Galilea og i Golanhøydene. De norske søstrene prøvde å ta et bilde av ulven, men den hadde løpt avgårde før de rakk å forevige den.

Willoch var stortingsrepresentant for Høyre fra Vestfold fra 1981 til 1993, og som leder av rovviltnemnda i Akershus, Oslo og Østfold fra 2004 til 2008 var hun sterkt imot felling av ulv. Men angrepet har ikke gjort at hun har endret syn på ulv i Norge.

– Nei, naturligvis ikke. I rovviltnemnda for Østfold, Oslo og Akershus hadde vi sammen med nemnda i Hedmark ansvar for ulvene, og jeg opplevde enkelte fra Senterpartiet som vel så aggressive som ulven i Israel. De ville utrydde, mens jeg synes nå, som den gang, at det er stas at vi har løver og tigre i verden, og at det skulle bare mangle at ikke vi også bidrar til artsmangfoldet, sier hun til avisen.

Det er normalt ikke vanlig at ulver angriper mennesker. For eksempel i USA, hvor det finnes titusenvis av ulver, skjer det nesten aldri noen angrep. Ulveekspert Haim Berger mener årsaken til angrepene i Israel er at ulvene er blitt menneskevant.

Gilad Gabay, regionsdirektør i Israel Nature and Parks Authority, sier organisasjonen er klar over problemet og at de jobber med å finne løsninger på problemstillingen. Han mener turgårere som prøver å mate ulvene er det som har skapt problemet.

– Dette er en endring i atferd som er forårsaket av mennesker. Folk må forstå at de er i hjertet av naturen og at foring av dyr ikke er bra. Vi vil ikke gi oss før dette tar slutt, men da trenger vi hjelp av publikum, sier lederen i natur- og parkoppsynet.

Ulveangrepet skal ha skjedd i naturparken Ein Gedi. (Foto: Flickr)
Ulveangrepet skal ha skjedd i naturparken Ein Gedi. I bakgrunnen ligger Dødehavet. (Foto: Flickr)
Forrige artikkelPlanla terrorangrep ved Tempelhøyden
Neste artikkelNyt forsommeren i Israel med Hallgrim Berg og Mette Johanne Follestad
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.