– Genesaretsjøen vil ikke tørke inn

Israelsk professor er ikke bekymret for den rekordlave vannstanden.

Et jordskjelv hadde sitt episenter i dypet av Genesaretsjøen onsdag morgen. (Foto: Eduard Marmet)
Et jordskjelv hadde sitt episenter i dypet av Genesaretsjøen onsdag morgen. (Foto: Eduard Marmet)

Professor Moshe Gofen, en av Israels ledende eksperter på Genesaretsjøen, mener det ikke er grunn til bekymring, til tross for at det er ventet lave mengder nedbør i løpet av vintermånedene. Vannstanden i Genesaretsjøen er rekordlav og mange er bekymret over at den ikke får nok påfyll av vann.

Enkelte frykter at hele innsjøen til slutt skal tørke inn hvis ikke området får mer nedbør, skriver Yedioth Ahronoth. Dette området har vært tørt i årevis, men Gofen mener mange er overdrevent bekymret for innsjøens framtid.

– Vannstanden i Kinneret [det hebraiske navnet på Genesaretsjøen] har vært lav tidligere også uten at det har ført til noen skade. Mange tror at en lav vannstand er en irregulær, dårlig situasjon, men det er ikke tilfellet.

I den første uka etter nyttår regnet det flere steder i Israel, og det bidro til at vannstanden i Genesaretsjøen steg for første gang siden april i fjor.

Nord-Israel med Middelhavet i vest og Genesaretsjøen i øst. (Illustrasjonsfoto: NASA)
Nord-Israel med Middelhavet i vest og Genesaretsjøen i øst. (Illustrasjonsfoto: NASA)

Som MIFF har skrevet tidligere, har fire år med tørke gjort at vannstanden i Israels største ferksvannsinnsjø har sunket til et bunnivå, til tross for bruken av vannet er betydelig redusert. Spesielt israelske bønder er bekymret, de frykter nye vannrestriksjoner. Et økende saltinnhold i vannet bekymrer også.

– Nå det ikke kommer regn, kommer det ikke nytt vann og konsentrasjonen av saltinnhold i vannet går opp. Det reduserer muligheten til å bruke vannet til landbruket, sier Gofen, som bare ser noen få løsninger på utfordringen.

– En kommer fra himmelen, mens den andre kommer fra vann. Du kan ikke avsalte vann fra Middelhavet og pumpe det inn i Kinneret, men lengre og hardere tørke har forekommet tidligere uten at Kinneret tørket opp.

Et lite lysglimt er at det meldes om regnvær i området rundt Geneseratsjøen fredag, men regnet vil avta allerede i løpet av lørdagen, og i hele neste uke meldes det ikke om en eneste dråpe med regn i den tørre regionen.

– Det er ingen grunn til å frykte vannstanden. Kinnerets framtid er sikret. Den eksisterer og vil fortsette å eksistere, sier en optimistisk professor.

Forrige artikkel«Noen ganger het frukten sharon. Var det lyden av ordet jeg ikke likte?»
Neste artikkelTi tips til Israel i forhandlinger med Saudi-Arabia og den arabiske verden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.