Israel vil kutte ut kull, bensin og diesel

Israels energiminister Yuval Steinitz vil gjøre Israel langt mer miljøvennlig.

Israels energiminister Yuval Steinitz. (Foto: GPO)
Israels energiminister Yuval Steinitz. (Foto: GPO)

Den israelske energiministeren Yuval Steinitz anslår at innen tolv år vil all energi og transport i Israel vært basert på naturgass og fornybar energi, skriver Times of Israel.

– Vi har et mål om at den israelske industrien skal drives av naturgass og, ikke minst, at all transport i Israel vil være basert på naturgass eller elektrisitet. Fra og med 2030 vil staten Israel skape alternativer og ikke lenger tillate import av biler som går på bensin eller diesel, sa Steinitz nylig på en energikonferanse i Tel Aviv.

Energiministeren skal legge fram en plan for regjeringen om hvordan dette målet skal nås. I 2014 ble rundt 50 prosent av strømmen i Israel produsert med kullkraft, mens de resterende 50 prosentene ble produsert av naturgass. Målet er at i 2030 vil 83 prosent av elektrisiteten være produsert av naturgass og de resterende 17 prosentene skal være fornybar energi med «ingen forurensende stoffer».

En ny batteriteknologi kan gjøre at elbiler kan lades opp på bare fem minutter. (Foto: Flickr)
Israel ønsker å få flere over på elbil og andre former for miljøvennlig transport. (Foto: Flickr)

Allerede i løpet av dette året vil 71 prosent av elektrisiteten produseres på naturgass, mens andelen fra kull vil være nede i 25 til 27 prosent. 2 prosent av energien kommer i dag fra fornybar energi.

– Vi har en historisk mulighet til å forvandle Israel til et av de første vestlige landene som produserer sin energi med null forurensing og miljøskade, sa energiministeren.

Steinitz fortalte at ifølge OECD dør rundt 2500 mennesker årlig i Israel på grunn av luftforurensing. Han snakket også om Israels eksport av naturgass til sine naboland. Nylig ble det kjent at det skal selges gass fra Israel til Egypt for 120 milliarder kroner.

– Dette styrker freden. Det er en geopolitisk suksess som er blitt gjort mulig på grunn av forekomsten av naturgass, forklarte han.

Gass fra Israel kan bli levert til Europa gjennom verdens lengste undersjøiske gassledning. (Foto: Flickr/CC)
Fram mot 2030 skal det leveres gass fra Israel til Egypt for 120 milliarder kroner. (Foto: Flickr/CC)
Forrige artikkelPrins William på historisk reise til Israel
Neste artikkelArgentinas landslag i fotball med Lionel Messi kommer til Israel for å spille vennskapskamp like før VM
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.