Eksperter frykter Israel vil rammes av et kraftig jordskjelv i nær framtid

– Det er ikke et spørsmål om, men når det kommer et stort jordskjelv.

Israelske redningsmannskap øver på å redde personer fra ruinene etter et jordskjelv. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Israelske redningsmannskap øver på å redde personer fra ruinene etter et jordskjelv. (Illustrasjonsfoto: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den israelske forsvarsministeren Avigdor Lieberman sier en ny flerårsplan for å beskytte Israel mot jordskjelv vil bli presentert sikkerhetskabinettet i løpet av juli. De siste dagene er det registrert fem jordskjelv i Israel. Ingen personer er skadet, men enkelte bygninger skal ha fått mindre sprekkskader.

En eldre skole i nedre Galilea er stengt av etter at det ble oppdaget sprekker i betongen etter jordskjelvet. Elevene flyttes til en ny midlertidig skole.

– I fjor hadde vi den største jordskjelvøvelsen på mange år. Det var noe vi lærte mye av, blant annet at vi trenger en flerårig forsvarsplan, spesielt i nord. Denne måneden vil jeg presentere planen for kabinettet og jeg er sikker på at den vil få grønt lys og budsjettet den trenger for å komme i gang, sier forsvarsministeren i en uttalelse gjengitt i Times of Israel.

Israel ligger langs den geologisk aktive syrisk-afrikansk rift, en sprekk i jordskorpen som går gjennom Jordandalen. Denne er en del av Riftdalen, som går fra det nordlige Syria og helt ned til Mosambik. Beliggenheten langs denne riften gjør at området til tider opplever mindre jordskjelv.

Men større jordskjelv forekommer også og i snitt rammes området av et kraftig jordskjelv hvert hundrende år. Det siste kraftige jordskjelvet var i 1927. Da omkom over 500 mennesker. Jordskjelveksperter frykter at Israel igjen kan rammes av et stort jordskjelv i nær framtid.

– Det er ikke et spørsmål om det vil skje, men når det vil skje, sier Gili Shenhar, en pensjonert oberst i det israelske forsvaret, til Yedioth Ahronoth.

Spesielt Nord-Israel og Jerusalem er i faresonen for et kraftig jordskjelv.

Derfor har den israelske regjeringen bevilget penger til å gjøre offentlige bygninger bedre rustet til å tåle jordskjelv. Det er også lansert en nasjonal plan for å forsterke eldre bygninger mot et kraftig jordskjelv i framtiden.

Forrige artikkelGrottedykkerne i Thailand bruker israelsk teknologi i redningsaksjonen
Neste artikkelMIFFs søsterorganisasjon i Sverige angrepet av nazister
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.