Israel går inn i sitt sjette år med tørke

Genesaretsjøen kan synke så mye som én centimeter om dagen.

Vannivået i Genesaretsjøen kan nå sitt laveste nivå noensinne før vinterregnet kommer. (Foto: Eduard Marmet/Flickr)
Vannivået i Genesaretsjøen er svært lav. Det kan skape store utfordringer framover. (Foto: Eduard Marmet/Flickr)

Vannmyndighetene i Israel sier landet er på vei inn i sitt sjette år med tørke. Flere av Israels innsjøer, elvebredder og vannmagasiner er allerede rekordlave. Genesaretsjøen er farlig nær sin «sorte linje», nivået under inntaket til vannpumpene som sender innsjøens vann til nærliggende byer.

Israelske forbrukere har ikke opplevd den nåværende tørken så akutt som de har gjort ved tidligere tørker. Det er fordi Israel de siste årene har bygget fem enorme avsaltingsanlegg ved Middelhavet. 70 prosent av drikkevannet i Israel kommer i dag fra havet. To nye avsaltingsanlegg er under planlegging. I tillegg resirkulerer Israel rundt 86 prosent av avløpsvannet til landbruk.

Men selv ikke dette er nødvendigvis nok for å få bukt med tørken. I mai kjørte vannmyndighetene en kampanje hvor de advarte om at «Israel er i ferd med å tørke ut.. igjen». Målet var å få israelerne til å være varsomme med vannforbruket framover.

Hvis tørken fortsetter også til neste år vil det bli lagt ned restriksjoner på vannforbruket, skriver nettavisen Times of Israel.

Vanning av jorder utenfor Tel Aviv. Forslag om vannrestriksjoner møtes med stor motstand av bønder. (Foto: Janie Easterman/Flickr)
Hvis tørken fortsetter kan det bli lagt ned restriksjoner på vannforbruket fra og med neste år. (Foto: Janie Easterman/Flickr)

Genesaretsjøen, Israels største naturlige vannkilde, er nå 214,2 meter under havnivået. Det er 80 centimeter lavere enn da vannmyndighetene startet vannsparingskampanjen sin for rundt fire måneder siden. Vannstanden i innsjøen nærmer seg faretruende den «sorte linje».

Den sorte linjen er et farlig lavt nivå som kan skape irreversible økologiske problemer, blant annet kan en økning i vannets saltinnhold og en oppblomstring av alger gjøre permanente skader på vannkvaliteten og vannets flora og fauna. I fjor måtte vannmyndighetene pumpe ut 17.000 tonn med salt fra Genesaretsjøen for å hindre at vannet ble for salt.

Myndighetene frykter at Israels store ferskvannssjø vil synke så mye som én centimeter om dagen fram til de første regnbygene kommer til høsten. Hvis vannstanden synker så mye kan ikke Genesaretsjøen lenger kan brukes som vannkilde, med de økologiske konsekvensene det vil få for området.

Selv om situasjonen på kort sikt er kritisk, er en av de fremste ekspertene på Genesaretsjøen likevel optimistisk med tanke på innsjøens framtid. 

Forrige artikkelRev huset til palestinsk terrorist
Neste artikkelNikki Haley: – Palestinerne kan ikke kreve «rett til retur» til dagens Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.