Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Etter en regnfull vinter stiger Genesaretsjøen igjen

Etter en regnfull vinter har vannstanden i Genesaretsjøen igjen steget over den nedre røde linjen. (Foto: Daniel Goodwin/Flickr)
Etter en regnfull vinter har vannstanden i Genesaretsjøen igjen steget over den røde linjen. (Foto: Daniel Goodwin/Flickr)
Vannstanden er den høyeste på to år, men fortsatt flere meter under høyeste nivå.

En regnfull vinter er i ferd med å gå mot slutten i Israel og for første gang på to år forventes vannstanden i Genesaretsjøen å stige over den nedre røde linjen. Det er linjen som avgjør om det er restriksjoner på bruken av vannet fra Israels største ferskvannskilde, skriver avisen Yedioth Ahronoth.

I løpet av vinteren har vannstanden i Genesaretsjøen steget med over 1,4 meter. Det er ventet at vannstanden vil stige ytterligere når snøen på Hermonfjellet smelter og renner nedover mot Genesaretsjøen. Men til tross for mye regn i vinter, er innsjøen fortsatt 4,4 meter under sitt høyeste nivå.

De siste fem årene har det nordlige Israel opplevd en usedvanlig tørr periode. Spesielt 2018 var knusktørt, et av de tørreste årene på 100 år. Og selv om årets vinter har tilført sårt etterlengtet vann til regionen, er situasjonen til Israels største ferksvannskilde fortsatt på smertegrensen.

– Hver sommer synker innsjøens vannlinje med 0,5-1 centimeter om dagen på grunn av vannfordampning, som betyr at Kinneret [Genesaretsjøen] igjen vil gå under den nedre røde linjen, sier Pinchas Green i vannmyndighetene.

Uten en regnfull vinter hadde vannstanden nærmet seg den sorte linjen, som er et farlig lavt nivå som kan føre til uopprettelig økologiske skader. Det kunne blant annet ført til permanent skade på vannkvaliteten, flora og fauna. I fjor måtte vannmyndighetene pumpe 17.000 tonn med salt ut av innsjøen for å sikre at vannivået ikke gjorde at vannet ble for salt.

Etter flere år med tørke har vannstanden sunket kraftig. Innsjøen er fortsatt mer enn 4,4 meter under sitt høyeste nivå. (Foto: Eduard Marmet/Flickr)
Israels største ferskvannskilde er fortsatt mer enn 4,4 meter under sitt høyeste nivå. (Foto: Eduard Marmet/Flickr)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart