Mener Israel må forberede seg på 50 varmegrader

Klimaforsker James Salinger mener Midtøsten vil bli hardt rammet av klimaendringer.

Flere vil nok trekke til strendene og under parasollene hvis gradestokken kryper over 50 grader. (Foto: Jennifer Stahn/Flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israelere må forberede seg på svært høye sommertemperaturer i framtiden, hvis man ikke klarer å bremse den globale oppvarmingen. Det advarer den prisvinnende klimaforskeren James Salinger om. Innen 2050 kan det bli vanlig med hetebølger opp mot 46 grader, mens det innen 2100 kan bli opp mot hele 50 grader i Israel om sommeren, skriver Times of Israel.

I Israel vil den utbredte bruken av klimaanlegg og landets evne til å avsalte store mengder vann bidra til å dempe effektene av den ekstreme varmen og stadig minkende tilgang på naturlige vannkilder. Men for mange andre land i regionen, som ikke har disse fordelene tilgjengelig, kan ekstremvarme og mangel på vann føre til at det bryter ut krig om de begrensede ressursene.

Mens den globale oppvarmingen i andre deler av verden først og fremst vil påvirke vintrene, er det anslått at somrene blir verst i Midtøsten og Nord-Afrika. Innen 2050 kan det bli opp mot 118 dager med hetebølger i året.

Ifølge Salinger, som var en av hovedforfatterne av FN-rapporten som fikk Nobels fredspris i 2007, vil Midtøsten og Nord-Afrika være blant områdene som vil merke klimaendringene mest, siden regionen er så tørr.

– Varme er energi og når den treffer is eller vann, så vil energien først endre tilstanden til vannet – som å smelte is til vann eller omgjøre vann til damp. Når du smelter is, så varmes ikke vannet før isen er helt smeltet. På steder hvor jorden er tørr, vil energien derimot varme opp luften umiddelbart, forklarer den anerkjente klimaforskeren, som nylig besøkte Israel.

– Langs kysten i Israel vil du fortsatt få havbris og luftfuktighet, men du vil få over 50 grader i innlandet, enten du bor i Jerusalem eller Petah Tiqwa.

Salinger advarer også om at oppvarmingen i Midtøsten vil føre til mer ekstremvær, som tropiske regnstormer. Det vil også bli flere skogbranner.

Flere skogbranner herjet i Israel i vår. Slike branner vil det bli mer av i framtiden. (Foto: Det israelske brannvesenet)
Forrige artikkel-Palestinske selvstyremyndigheter må utestenges fra internasjonal fotball slik Iran ble utestengt fra internasjonal judo
Neste artikkelSjefsrabbiner: – Antisemittismen har slått rot i det britiske Arbeiderpartiet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.