Så mye har det ikke regnet på 50 år

Kraftig regnfall har ført til store oversvømmelser og flere dødsfall i Israel.
Enorme vannmengder har skapt flom og oversvømmelser flere steder i Israel. (Foto: Brann og redningsetaten)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Det har vært en regntung vintersesong så langt i Israel. Kraftig regnvær har flere steder ført til store oversvømmelser. Torsdag fortsatte regnet å hølje ned, noe som førte til nye oversvømmelser og flom, skriver Jerusalem Post.

Ifølge Israels meteorologiske institutt har det ikke regnet så mye i Nord-Israel på over 50 år. I Sør-Israel har det ikke regnet så mye på 76 år. I løpet av to uker har det falt rundt 400 millimeter nedbør flere steder. I Øvre Galilea i Nord-Israel har det kommet så mye som 450 millimeter regn.

At det kommer så mye nedbør i løpet av en periode på to uker er svært uvanlig i Israel. Siden de offisielle målingene startet for 80 år siden er det bare målt så mye nedbør to ganger tidligere, i vinteren 1951 og i 1969.

Både nord og sør i Israel skaper store nedbørsmengder trafikale utfordringer. (Foto: Israelsk politi)

Onsdag omkom en mann i 30-årene da han forsøkte å redde en kvinne og et barn ut av en bil som satt fast i vannet. Få dager tidligere omkom en kvinne og mann etter at de satt fast i en heis som ble oversvømt. Totalt har sju mennesker omkommet som følge av regnværet denne regnsesongen.

De kraftige nedbørsmengdene har også gjort at skoler og barnehager over hele landet tidvis har holdt stengt. Flere parker og naturreservater er stengt av på grunn av faren for at regnet kan gjør små bekker om til store elver.

I byer som Haifa, Tel Aviv, Ashdod og Ashkelon har oversvømmelser ført til store trafikale problemer. Også jernbanen i Israel er stengt flere steder. Militæret er også satt inn for å hjelpe med redningsarbeidet og evakuering.

Selv om de kraftige nedbørsmengdene byr på store utfordringer gir de også etterlengtet påfyll i Israels ferskvannskilder, som Genesaretsjøen. Der steg vannivået 23 centimeter bare i løpet av 24 timer. Siden regnsesongen startet har vannet i innsjøen steget over 90 centimeter. Likevel er det fortsatt over to meter igjen til full kapasitet. Men regnsesongen er enda ikke over.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise