Dette kan bli redningen på biemangel

En israelsk oppstartsbedrift har utviklet en teknologi som kan erstatte biene.
Disse mastene skyter ut pollen og pollinerer trærne på samme måte som bier gjør det. (Foto: Edete Corporation)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

I et lite israelsk lokalsamfunn har en mekanisk summelyd erstattet lyden av summende bier. Bøndene her er bekymret over at verdens biepopulasjoner dør i hopetall. Derfor prøver de nå ut en ny metode for å pollinere avlingene sine uten hjelp av bier, skriver den israelske avisen Yedioth Ahronot.

I en frukthage i Tel Arad i Sør-Israel trekker en tilhenger en mast med flere titalls små kanoner som skyter presise skudd med pollen mot trærne, slik at de befruktes. Denne jobben gjøres vanligvis av naturlige pollinatorer, oftest bier, men de siste årene har det vært et dramatisk fall i antall bier i verden.

Plantevernmidler og klimaendringer trekkes fram som mulige årsaker til at biene forsvinner, men ingen har helt klart å forstå hvorfor. Uansett årsak skaper bienedgangen bekymring. Færre bier vil kunne gå ut over verdens matproduksjon. De fleste avlinger er avhengig av pollinering. Nå jobber en israelsk oppstartsbedrift med en teknologi som kan bli redningen hvis biene forsvinner. Selskapet har fått flere titalls millioner kroner i investeringer.

Eylam Ran, medgrunnlegger og administrerende direktør i Edete.

– Vi ser en krise om 15 år der det ikke lenger er nok insekter i verden til å gjøre pollinering og de fleste av våre vitaminer og frukter er borte, sier Eylam Ran, direktør i Edete Precision Technologies for Agriculture.

Derfor har selskapet hans utviklet en kunstig pollinerer som kan bistå – og kanskje etter hvert erstatte – biene. Systemet fungerer på samme måte som med honningbien. Det hele starter med en innhøsting av pollen fra blomster og slutter med en målrettet distribusjon med hjelp av LIDAR-sensorer, som er den samme teknologien som brukes i selvkjørende biler.

Foreløpig er systemet testet ut i småskala i frukthager i Israel og Australia, i tillegg til at det skal testes i USA. Selskapet håper å skalere opp og være klare til å selge sine produkter på markedet i 2023.

I denne videoen fra nyhetsbyrået Reuters kan du se maskinen i aksjon:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise