Dette kan bli redningen på biemangel

En israelsk oppstartsbedrift har utviklet en teknologi som kan erstatte biene.

Disse mastene skyter ut pollen og pollinerer trærne på samme måte som bier gjør det. (Foto: Edete Corporation)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


I et lite israelsk lokalsamfunn har en mekanisk summelyd erstattet lyden av summende bier. Bøndene her er bekymret over at verdens biepopulasjoner dør i hopetall. Derfor prøver de nå ut en ny metode for å pollinere avlingene sine uten hjelp av bier, skriver den israelske avisen Yedioth Ahronot.

I en frukthage i Tel Arad i Sør-Israel trekker en tilhenger en mast med flere titalls små kanoner som skyter presise skudd med pollen mot trærne, slik at de befruktes. Denne jobben gjøres vanligvis av naturlige pollinatorer, oftest bier, men de siste årene har det vært et dramatisk fall i antall bier i verden.

Plantevernmidler og klimaendringer trekkes fram som mulige årsaker til at biene forsvinner, men ingen har helt klart å forstå hvorfor. Uansett årsak skaper bienedgangen bekymring. Færre bier vil kunne gå ut over verdens matproduksjon. De fleste avlinger er avhengig av pollinering. Nå jobber en israelsk oppstartsbedrift med en teknologi som kan bli redningen hvis biene forsvinner. Selskapet har fått flere titalls millioner kroner i investeringer.

Eylam Ran, medgrunnlegger og administrerende direktør i Edete.

– Vi ser en krise om 15 år der det ikke lenger er nok insekter i verden til å gjøre pollinering og de fleste av våre vitaminer og frukter er borte, sier Eylam Ran, direktør i Edete Precision Technologies for Agriculture.

Derfor har selskapet hans utviklet en kunstig pollinerer som kan bistå – og kanskje etter hvert erstatte – biene. Systemet fungerer på samme måte som med honningbien. Det hele starter med en innhøsting av pollen fra blomster og slutter med en målrettet distribusjon med hjelp av LIDAR-sensorer, som er den samme teknologien som brukes i selvkjørende biler.

Foreløpig er systemet testet ut i småskala i frukthager i Israel og Australia, i tillegg til at det skal testes i USA. Selskapet håper å skalere opp og være klare til å selge sine produkter på markedet i 2023.

I denne videoen fra nyhetsbyrået Reuters kan du se maskinen i aksjon:

Forrige artikkelDagfinn Høybråtens omvendelse (til det verre)
Neste artikkelVil åpne opp Israel for turister igjen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.