Vil redde truet bibelsk gaselle

Forskere med plan for å bevare bestanden av gaseller i Israel.

En fjellgaselle ser ned på en motorvei utenfor Jerusalem. Deres habitat blir mindre og mindre. (Foto: Amir Balaban/Jpost)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I tusenvis av år har fjellgasellen vandret fritt rundt i landet og blitt en integrert del av landskapet. Men nå slår forskere alarm om gasellens overlevelse. For gasellens leveområder krymper stadig inn, i takt med befolkningsutviklingen og økt utbygging i Israel, skriver Jerusalem Post.

Nå har israelske forskere kommet med en omfattende plan for å beskytte gasellen, som er omtalt flere ganger i Bibelen. Med rundt 5000 gaseller er Israel blitt den siste høyborgen for arten som en gang var et vanlig syn over hele såkalte Levanten, inkludert Nord-Irak, Tyrkia, Syria, Libanon og Jordan.

– Fjellgasellen, som på hebraisk kalles «tzvi Eretz Yisrael», gasellen i landet Israel, er en av tre arter av gaseller her i landet. Den er litt mer tilpasset fjellområder, mens gasellen vanligvis lever på flate områder, sier Uri Roll, forsker ved Ben Gurion-universitetet, som har bidratt til bevaringsplanen.

Arkeologiske bevis på gasellenes flere tusen år lange tilstedeværelse i landet dukker stadig opp, noe som styrker det dype båndet mellom arten og Israel. Som nevnt blir gasellen omtalt flere ganger i Bibelen.

– Det er ikke alle dyrene og plantene i Bibelen som vi er sikre på er de samme i dag. Men med gasellen er det annerledes. Den er vi mer sikker på at den samme i dag av flere grunner: De er ikke bare nevnt, men også beskrevet i Bibelen. Og beskrivelsen passer med arten vi i dag kjenner. Dessuten har navnet forblitt det samme også på arabisk, forklarer Roll.

Stor befolkningsvekst de siste 200 årene har gått hardt utover artens populasjon, da gaseller krever store landområder for å blomstre. Deres habitat har blitt dramatisk mindre som følge av urbanisering og utbygging.

– Gaseller har lett for å føle seg fanget. De trenger store landområder og det har blitt veldig knapt med dem flere steder, spesielt i det sentrale Israel og langs kysten. Så i stedet for at man har store områder med 1500 til 2000 gaseller som kan bevege seg fritt og avle, så er de innesperret i de facto innestengte områder, sier forskeren ved Ben Gurion-universitet.

Et eksempel på dette er Gaselle-dalen i Jerusalem, hvor områder som gasellene tidligere levde på nå er omringet av nye nabolag. Denne fragmenteringen av deres habitatet har svært skadelige konsekvenser.

– De mister muligheten til å bytte gener med hverandre. Deres interaksjon med mennesker er også problematisk. Hunder jager dem, de blir påkjørt av biler og så videre, forteller den israelske forskeren.

Ulovlig krypskyting utgjør også en trussel mot bestanden av gaseller.

– Det er flere tiltak som må bli gjort for å hjelpe gasellene og andre arter. Det må bygges flere over- og underganger ved motorveiene. Der hvor dette ikke er mulig anbefales det å sjekke den genetiske sammensetningen av små populasjoner og eventuelt flytte individer hvis nødvendig, sier Roll.

Forskerne peker også på at Israel trenger en mer helhetlig plan for bevaring av gasellene, blant annet ved å sette av store landområder hvor dyrene kan vandre fritt.

– Noen områder hvor gasellene fortsatt kan bevege seg mellom kystslettene i nord og i sør er under så rask utvikling at slik bevegelse snart ikke lenger vil være mulig. Det må bli gjort umiddelbare tiltak hvis vi skal bevare denne arten i landet vårt, mener forskerne.

Ved å bevare gasellene kan Israel også gi viktig lærdom til resten av verden.

– Vi snakker om en bestemt art i et bestemt land, men ser vi på resten av planeten vår og hvordan den menneskelige befolkningen øker, så ser vi at vår historie kan bli mer og mer relevant også andre steder. Potensielt kan det vi lærer her også være nyttig lærdom for andre, forklarer Roll.

Gasellen har en flere tusen år lang historie i Israel. Her er en gaselle avbildet på en mosaikk i Cæsarea i Israel fra tiden under Det bysantinske riket. (Foto: Wikipedia)
Forrige artikkelYouTube tok riktig avgjørelse: MIFF skal kunne eksponere hatet vi blir utsatt for
Neste artikkelMestad-utvalget: Foreslår ingen endret praksis for Oljefondets investeringer i israelske bosetninger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.