Mistenker at storbrann var påsatt

Brannen var en av de største som noensinne har rammet Jerusalem-området.
Etter 52 timers kamp mot flammene greide 1500 israelske brannmenn å få kontroll over en av de største brannene i Israel de siste tiårene. Nå viser satellittbilder at brannen trolig var påsatt. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En massiv skogbrann som i over to dager raste i nærheten av Jerusalem var trolig påsatt. Det viser satellittbilder av området hvor brannene oppstod, skriver avisen Yedioth Ahronot. Skogbrannen startet 15. august.

På satellittbildene som Yedioth Ahronot har fått tilgang til fra amerikanske NASA kan man se at brannen starter på samme tid på tre ulike steder, som ligger langt fra hverandre. Det er lite sannsynlig at det skjedde tilfeldig.

Avstanden mellom hvert av stedene hvor brannene startet er rundt fire kilometer. Selv før satellittbildene kom hadde politiet og brann- og redningstjenesten startet med en etterforskning av den store brannen.

De har hele tiden mistenkt at årsaken til brannen var menneskeskapt, selv om de ikke har vært sikre på om det var snakk om uaktsomhet eller en bevisst handling. Politiet vil blant annet sjekke mobiltrafikken i området.

25 kvadratkilometer med skog er ødelagt i brannen. Ti tusen dyr ble drept av flammene. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Etter 52 timer fikk 1500 brannmenn og 20 brannfly til slutt kontroll over flammene. Da situasjonen var som verst ba Israel også om internasjonal hjelp, men forespørselen ble avbrutt da brannmannskapet fikk kontroll på brannen. Også 20 palestinske brannmenn deltok i slukningsarbeidet.

Flere tusen mennesker ble evakuert. En stund var universitetssykehuset i Jerusalem i fare. 25 kvadratkilometer med skog ble ødelagt og ifølge park- og naturmyndighetene ble over ti tusen dyr drept i skogbrannen. Det kan ta flere tiår før naturen kommer seg etter skadene på det økologiske systemet.

– Det har vær trist å være vitne til denne brannen. Jeg har sett hvordan flammene har gjort Jerusalem-distriktets grønne lunge helt svart. Man trenger ikke å være en stor botaniker for å skjønne at det vil ta flere tiår å gjenopprette det som nå er ødelagt, sier Nisim Twito, brannsjef i Jerusalem.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise