MIFF Østfold: Flukten fra hakekorset – Dagstur fra Moss til Grenselosmuseet

  29. mai kl. 16 kan du bli med MIFF Østfolds leder Reidun Bugge og Caravelle Tours på en tur til Grenselosmuset
  Grenselosmuseet (foto: Caravelle Tours)
  Grenselosmuseet (foto: Caravelle Tours)

  «Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

  Laster kart ....
  lørdag 29. mai 2021 kl. 08:00
  Moss
  Gateadresse: Kongens gate 42
  Navn på lokalet: Flemminghjørnet

  Første stopp på dagsturen er minnesparken på Sukkertoppen. Under den andre verdenskrig ble en av de sentrale flyktningerutene til Sverige organisert fra Sukkertoppen litt nord for Carl Berner i Oslo. Flyktningeruten startet relativt tilfeldig på gartneriet til Rolf A Syversen i Sukkertoppveien. Høsten 1942 kom fire jødiske menn  løpende inn på gartneriet og spurte om hjelp. Denne høsten ble norske jøder arrestert og mange måtte reddes ut av landet. Det var politimannen Alf Tollef Pettersen, hans kone Gerd og bakmannen Reidar Larsen som klarte å få rundt 1000 nordmenn transportert i sikkerhet til Sverige. Det ble et par hektiske vintermåneder mellom 1942 – 1943. Virksomheten ble organisert under dekknavnet ”Carl Fredriksens Transport ”. Tyskerne avslørte virksomheten i 1943. Alf og Gerd Pettersen samt Reidar Larsen klarte å flykte til Sverige. Syversen ble tatt og skutt på Trandum året etter.

  Initiativet til minneparken ble tatt av kunstneren Viktor Lind og i årene 2012 – 2013 ble området opparbeidet til en park med monumenter som hedrer de som sto bak denne flyktningeruten.

   

   

  Ett av flere minnesmonumenter på Sukkertoppen

  Fra Sukkertoppen fortsetter turen til Genselosmuseet som ligger i Eidskog kummune. Museet har som formål å fortelle om arbeidet til dem som var grenseloser og kurerer over til Sverige mellom 1940–45.

  Museet holder til i en nedlagt skolestue fra 1894 på Skjølåbråtan ved Sootkanalen, et par kilometer fra grensa mot Sverige. Stua ligger ved den nå oppmerka Flyktingruta. Skolestua ble under krigen brukt som skjulested for flyktninger og kurerer. I dag er skolestua museum hvor man ser ulike gjenstander som ble brukt i forbindelse med grensetrafikken, svenske lister over registrerte flyktninger finnes også der.

  Museet drives av Foreningen Flyktningeruta Norsk grenselosmuseum.

  I 2003 var museet utsatt for et innbrudd, hvor en rekke gjenstander knyttet til okkupasjonsmakten ble stjålet.

  Bildevegg i skolestua

  Ved ankomst blir vi møtt av stedets omviser og i løpet av oppholdet blir det foredrag i 40 minutter og vi ser filmen ” Flukten fra hakekorset ” varighet ca 25 minutter. Filmen vises i skolens sløydsal som ligger i 2. etage opp en bratt trapp. Lunsjen serveres i de vakre omgivelsene foran skolestua.

  Vi gjør oppmerksom på at skolebygningen ikke er særlig handicapvennlig.

  Dropp container og flyver utstilt i skolestua

  Tilbake til Moss kjøre vi gjennom området hvor det jødiske ektparet Rachel og Jacob Feldmann fra Oslo ble brutalt drept og frastjålet alle sine eidendler. Ekteparet hadde fått tips om en reiserute over Trøgstad i Østfold som var lagt opp av « Carl Fredriksens Transport».

  Ekteparet var dårlig kledd for årstiden og det ble det bestemt at to av grense losene skulle bringe dem videre over til Sverige. Ruten gikk østover åsen forbi et lite tjern, Skriktjenn. Der ble de slått i hjel den 27. oktober. Alle lommer ble tømt for verdisaker, og likene senket i tjernet ved at tunge steiner ble surret til kroppene deres. Det nærmet seg vinter, og tjernet frøs til. Neste vår var bonden som eide vannet og skogen omkring oppe i tjernet for å fiske. Da hadde et av likene, en mann, flytt opp. På grunn av et par svært karakteristiske støvler ble liket identifisert som Jacob Feldmann.

  Ekteparet Rachel og Jacob Feldmann ble brutalt drept av to grenseloser. I 1947 ble mennene frikjent i Eidsivatinget lagmannsrett i Sarpsborg!

   

   

   

  Program

  Lørdag 29. mai 2021:

  Kl. 08:00 Oppmøte og registrering på Flemminghjørnet, Essostasjonen ved Nesparken i Moss
  Kl. 08:30 Avreise til Oslo
  Kl. 09:30 Ankomst Sukkertoppen ved Carl Berner, med omvining
  Kl. 10:00 Avreiser til Grenselosmuseet
  Kl. 11:30 Ankomst Grenselosmuseet, opphold med lunsj, foredrag og filmen ” Flukten fra hakekorset”
  Kl. 14:00 Retur til Moss
  Kl. 16:00 Forventet ankomst Moss hvor turen avsluttes

  Pris per person kr 1100

  Prisen inkluderer:
  Buss: Med bompenger Moss – Sukkertoppen – Grenselosmuseet – Moss
  Guide på turen
  Lunsj: Tilrettelagt for denne gruppen. Lunsjen blir servert enten i romslig telt, eventulet i museet eller i tilstøtende bygninger, været avgjør. Det blir servert karbonadesmørbrød med alkoholfritt øl, /vann/ minerlvann. Hjemmebakt kringle og kaffe.

  For mer informasjon og påmelding bruk skjemaet nedenfor eller kontakt Reidun Bugge på tlf. 955 26 535 Caravelle – Tours på tlf. 69 25 19 10
  Vi tar forbehold om at endringer i programmet kan komme.

  https://caravelletours.no/flukten-fra-hakekorset/


  Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

  Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


  Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

  Ingen artikler å vise