– 200.000 raketter er rettet mot Israel

Over 200.000 raketter er rettet mot Israel på ethvert tidspunkt, opplyste sjef for den militære etterretningen generalmajor Aviv Kochavi på Herzliya-konferansen torsdag.
Sjef for den militære etterretningen generalmajor Aviv Kochavi. (Skjermdump fra video på YouTube.)
Sjef for den militære etterretningen generalmajor Aviv Kochavi. (Skjermdump fra video på YouTube.)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Onsdag sa forsvarssjef Benny Gantz at Irans atomprogram er et globalt problem og et regionalt problem og at Irans forsøk på å skaffe seg atomvåpen må bli stanset. Han sa at trusselen som Israel står overfor har økt og er mer intens i de senere år på grunn av regional instabilitet, melder Ha‘aretz.

 

Israels fiender har flere raketter enn tidligere

– Våre fiender har 200.000 raketter og missiler som kan treffe enhver del av Israel. Missilenes stridshoder er mer presise og mer dødelige. Plasseringen er spredt – gjemt i urbane omåder. Omfanget har blitt en strategisk dimensjon som IDF må takle, sa Kochavi ifølge Yedith Aharonoth. (Se video av talen her.)

– Vi har også sett at fienden har forsvunnet fra den klassiske slagmark. Slagmarken er nå i det urbane terrenget, som har store mengder av moderne våpen. Det tvinger etterretningsgruppene å endre sin måte å skaffe seg informasjon på, forklarte Kochavi.

 

Midtøsten i endring

Kochavi snakket også utdypende om det nye Midtøsten Israel nå står overfor. Han sa landene i Midtøsten er mer fiendtlige, mer islamske enn tidligere. En økende del av befolkningen i de arabiske landene ønsker å bli hørt, og regimene ser at de mister sitt sterkeste våpen innad, nemlig frykt . Kochavi mener også at regimene er mindre villige til å lytte til internasjonal påvirkning enn tidligere.

 

Situasjonen i Midtøsten kan påvirke fredsprosessen

Kochavi beskrev også situasjonen i Midtøsten for Israel, både i forhold til Iran og til landene rundt.

Kochavi advarte om at utviklingen ellers i Midtøsten også kan påvirke forholdet mellom palestinerne og Israel:

– Midtøsten er helt klart i en prosess av islamisering. Religiøs argumentasjon kan komme til å finne sin vei inn i den israelsk-palestinske konflikten på bekostning av en nasjonal [argumentasjon], sa han.

 

Iran har fire tonn uran

Kochavi mener at Irans evne til å skaffe seg en atombombe er mer avhengig av Irans øverste leder enn teknologisk fremgang.

– Hvis Khamenei gir en kommando om å oppnå en første eksplosiv atominnretning, antar vi at det vil ta ett år før det er oppnådd. Hvis han ber om å oppnå et atomstridshode, vil det ta ytterligere ett år eller to år, sa etterretningssjefen.

IDF antar at Iran har mer enn fire tonn med lav-grad anriket uran, i tillegg til nesten 100 kilo med uran som er anriket til 20 prosent.

– Hvis disse blir anriket mer, til 90 prosent, vil det være nok til fire atombomber, fortsatte Kochavi, og bekreftet det andre IDF-representanter har sagt den siste tiden.

 

Sanksjonene mot Iran har effekt

Lederen for militær etterretning sa også at sanksjonene mot Iran har effekt på hverdagen i Iran.

– Det er nå 16 prosent arbeidsledighet, 24 prosent årlig inflasjon og praktisk talt ingen vekst, sa han.

Til tross for økonomiske konsekvenser fører ikke presset på Iran til en strategisk endring på det nåværende tidspunkt. Med økt press er det potensiale for at regimet blir presset til et punkt hvor de ut av egen interesse ville revurdere sin posisjon vedrørende atomprogrammet, argumenterte Kochavi.

– Det er det internasjonale samfunnets plikt å forhindre at ondskap og atom[våpen] blir forent. Dette er plikten til flesteparten av lederne i den frie verden, sa president Shimon Peres på konferansen tirsdag. Han understreket at Irans ledere ikke kan bli tillatt å skaffe seg atomvåpen.

 

Kochavi sier Israels militærmakt fortsatt er avskrekkende

– Israels militærmakt er intakt, men vi står nå overfor et mer fiendtlig Midtøsten. Dette Midtøsten kommer til å være permanent ustabilt, hvilket betyr at vi må være beredt for alle slags scenarioer, sa han.

Etterretningssjefen fortalte at Israels militære etterretning er i kontinuerlig utvikling.

– Den militære etterretningen ser stadig på hvordan den kan endre sin fremgangsmåte i forhold til den nye realiteten. Vi etablerer oss som en utøvende gren, ikke bare en støttende en, sa han.

– Hvis hemmelighetens slør kunne bli løftet fra de tusenvis av soldatene som er involvert i etterretningsarbeidet, kan jeg love deg at det israelske folket ville være meget stolt, konstaterte etterretningssjefen.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise