Frykter Libanon vil stanse vanntilførselen

IDF har begynt å forberede seg på en situasjon der Libanon vil komme til å avlede vannet i Hatzbani-elven.
Dersom Libanon har samme mål som de har hatt tidligere i historien, kan dette stykket av Hatzbani-elven i Nord-Israel snart være uttørket. (Foto: flickr.com)
Dersom Libanon har samme mål som de har hatt tidligere i historien, kan dette stykket av Hatzbani-elven i Nord-Israel snart være uttørket. (Foto: flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

En slik vannavledning rettferdiggjør å gå til krig, etter Israels mening, siden det vil frata landet en viktig ferskvannsressurs. 25 prosent av vannstrømmen i Jordan-elven kommer her fra.

Tilbake i 1964, og flere påfølgende år, angrep Israel både Syria og Libanon ved en rekke anledninger, siden de to landene ønsket å avlede elvene Hatzabni og Banyas bort fra israelerne. I israelske historiebøker kalles denne konflikten for “vannkrigen”. I 2001 truet også Israel Libanon en rekke ganger, da de ønsket å føre elven i rør for å avlede den.

Har advart UNIFIL
Det er byggingen av et libanesisk turistsenter nær grensen til Israel som har fått IDF til å sperre opp øynene. De frykter at Libanon igjen ønsker å finne en løsning som gjør at de nekter Israel tilgang på den ferskvannskilden som Hatzbani utgjør.

– Det har vår fulle oppmerksomhet og vi følger nøye med på hva som skjer der. Våre bekymringer er både at vannet kan bli avledet og at turistsenteret kan bli brukt som et dekke for å angripe Israel, sier en offisér til Jerusalem Post.

Jerusalem har tatt opp sine bekymringer med de fredsbevarende UNIFIL-styrkene i Libanon og vil også løfte fram temaet i et snarlig møte mellom UNIFIL-, IDF-, og libanesiske hærledere.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise