Frykter 300 døde israelere i krig med Iran og Syria

Eksperter i forsvaret tror en krig med Iran og Hizbollah vil koste 200 sivile israelere livet. Antall drepte kan øke til 300 dersom Syria også går med i krigen.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

– I en krig med Iran “vil mye mindre enn 500 [sivile israelere] dø”, sa forsvarsminister Ehud Barak for ett år siden. Barak hevdet dystre profetier om tusenvis eller titusenvis drepte var “hysteriske” og grunnløse.

Nylig skal forsvarsledelsens analytikere ha presentert tall som støtter Baraks vurdering, melder Amos Harel i Ha’aretz. Ekspertene har gjort sine beregninger på grunnlag av kunnskap om antall raketter fienden har, erfaringer fra tidligere kriger og status i det israelske sivilforsvaret. Ingen hevder at anslagene vil være helt nøyaktige, “men det gir et generelt bilde, som vil bli påvirket av de faktiske hendelsene”.

Iran har flere hundre Shahab-raketter som kan nå mål i Israel, men de kommer neppe til å gjengjelde med å tømme hele sitt rakettlager dersom Israel først angriper landets atominstallasjoner. Noen av rakettene vil oppleve tekniske problemer eller bli satt ut av spill på bakken av det israelske luftforsvaret. Andre vil bli stanset av det israelske rakettforsvarssystemet Arrow, eller bomme på sine mål i Israel.

Likevel er det grunn til å tro at noen iranske raketter vil ramme sivile befolkningssentra. Hvor store tapstallene da blir, vil være en funksjon av befolkningens beredskap. Under Den andre Libanon-krigen i 2006 viste det seg at antall tap var relativt få i de tilfeller befolkningen var lydig mot instrukser fra sivilforsvaret. Katyusha-rakettene fra Libanon drepte i hovedsak folk som var ute eller i ubeskyttede deler av bygninger, i stedet for i tilfluktsrom og andre sikre steder.

Helt siden 1950-tallet har israelske bygningslover hatt krav om betongstøtte i bolighus, noe som reduserer faren for at bygninger faller fullstendig sammen. Den høye andelen tilfluktsrom vil også redusere antallet dødsofre.

For raketter fra Iran er det betydelig lengre varslingstid enn raketter fra Libanon eller Gaza-stripen. Det amerikanske X-band radarsystemet kan gi 15 minutters varsel før en iransk rakett slår ned i sentrale deler av Israel, skriver Harel.

På grunnlag av alt dette tror ekspertene at tapstallene vil være under én person for hver ballistisk rakett.

Hizbollahs omlag 60.000 raketter er nok en større trussel. I en konfrontasjon med Hizbollah avhenger mye av luftforsvarets evne til å ramme organisasjonens raketter med lengst rekkevidde før de kan bli tatt i bruk. Israel lykkes med dette under den første natten av Den andre Libanon-krigen. Ekspertene tror det vil bli vanskeligere å få til neste gang.

Omkring 4.200 raketter ble avfyrt mot Nord-Israel i 2006. 54 personer ble drept, 42 av dem sivile.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise