Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelske arabere uten bomberom

Et slikt israelsk tilfluktsrom finnes det svært få av i arabiske områder i landet. (Foto: Tomer Gabel)
Et slikt israelsk tilfluktsrom finnes det svært få av i arabiske områder i landet. (Foto: Tomer Gabel)
Mange arabiske innbyggere i Israel har ingen steder å gjemme seg, skulle det bryte ut krig mellom Israel og Iran. Arabiske byer har hittil ikke følt seg truet av angrep fra Israels arabiske naboland.

Israelske landsbyer og byer hvor det store flertallet er arabere, har ingen tilfluktsrom å rømme til skulle statsminister Benjamin Netanyahu bestemme seg for å gå til preventivt angrep på Irans atomprogram.

Halvparten av den arabiske befolkningen i Israel har ikke egne gassmasker og har ingen steder å gjemme seg i krigstid, skriver Yedioth Aharonoth. Det er flere årsaker til dette. Israels arabiske befolkning har hittil ikke vært truet av målrettede angrep fra fiendtlige arabiske terrorgrupper og naboland. Tilfluktsrom har hatt lav prioritet for lokalpolitikere. Det er heller ikke grunn til å tro at Iran vil prioritere angrep mot arabiske byer, men i et større angrep med iranske raketter kan alle Israels innbyggere bli berørt.

Må flykte
– Jeg kan ikke bli boende her dersom en krig bryter ut. Jeg har informert slektninger i Nablus om at dersom noe skjer, vil vår familie bli værende der. For det er ingen sikrede områder der jeg bor, forklarer trebarnsfaren Ahmed Masarwa fra Baqa al-Gharbiya i Nord-Israel.

En mor fra Kafr Qara forteller samme historie:

– Jeg vil jo beskytte barna mine, så jeg har bestemt meg for at dersom det blir krig reiser jeg til foreldrene mine i de palestinske områdene. Det er en skandale at det ikke finnes bomberom i arabisk-israelske landsbyer. Det mest skuffende med dette er at de politiske lederne kun bryr seg om oss når det er valg, sier kvinnen.

Kritiserer arabiske politikere
Assam Omar, som er leder for Den israelske foreldrekomiteen i arabisk sektor, mener situasjonen er fullstendig uholdbar i de arabisk-dominerte områdene av landet.

– Den arabiske minoriteten er ikke forberedt på krig eller jordskjelv. Allah forby, men skulle det falle ned en rakett i en arabisk landsby vil mange elever bli drept fordi det ikke er tilfluktsrom. Selv de arabiske Knesset-medlemmene gjør ingenting med dette. De foretrekker å snakke om saker som ikke er relatert til oss som minoritet. Jeg oppfordrer foreldre til ikke å sende barna sine på skole, dersom en krig skulle bryte ut, sier Omar.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart