– En krig er nærmere enn folk tror

En krig med iransk-støttede militser kan være bare uker unna, sier ambassadør.
Det brygger opp til krig på den nordlige fronten mellom Israel og Iran. Dette bildet er fra Gaza-krigen i 2014. (Foto: IDF)
En israelsk stridsvogn skyter mot et mål på Gazastripen under krigen i 2014. (Foto: IDF)

Israels ambassadør til USA, Ron Dermer, sier Israel er nærmere en militær konflikt ved sin nordlige grense enn folk er klar over, skriver Times of Israel.

I et stort intervju med den amerikanske nettstedet Politico gjentar Dermer Israels standpunkt om at de ikke vil tolerere iransk tilstedeværelse i Syria.

– Hvis Iran ikke trekker seg tilbake i Syria, så vil sjansene for en militær konfrontasjon øke. Jeg kan ikke si om det vil skje innen et år eller i løpet av en måned. Det kan skje innen en uke, forteller ambassadøren i intervjuet.

I helgen skal Israel angivelig ha gjennomført et luftangrep mot en iransk militærbase i Syria. Tolv militære fra Irans revolusjonsgarde skal ifølge arabiske medier ha blitt drept i angrepet. Natt til tirsdag skal Israel ha gjennomført nye luftangrep mot en militærbase utenfor Damaskus i Syria.

– Når de presser oss må vi håndheve våre røde linjer. Da er det alltid en risiko for eskalering, selv om ingen av partene nødvendigvis ønsker det. Vi kan ikke tillate Irans nærvær ved våre grenser og at de etablerer en ny terrorfront mot Israel inne i Syria, forklarer Israels USA-ambassadør.

På spørsmål om hvor sannsynlig det er med en krig svarer han:

– Jeg vil ikke tallfeste det i prosenter, men risikoen er større enn folk tror.

Han hevder også at sannsynligheten for konflikt i Libanon, hvor den iransk-støttede terrorgruppen Hizbollah holder til, er høyere nå enn for to år siden.

– Absolutt. Det er det ingen tvil om. Og sjansen er mye større for konflikt i Syria. Jeg mener at Assad [Syrias diktator] i realiteten er en vasall for det iranske regimet. Det er også styrkene på bakken, sjiamilitser og Hizbollah.

Israel har gjentatte ganger advart om at de ikke vil akseptere en iransk tilstedeværelse i nabolandet Syria. Gjennom flere år har Israel gjennomført luftangrep mot mål i Syria for å hindre våpenleveranser til Hizbollah-militsen og andre som truer Israels sikkerhet. Israel har trukket opp flere røde linjer.

Mange i det israelske forsvarsmiljøet er bekymret over at verken USA eller Russland makter å kaste erkefienden Iran ut av Syria.

Gabriel Rosenberg advarer om Hizbollahs og Irans krigsplaner mot Israel.

Israels nye USA-ambassadør Ron Dermer (f.v.) og J Street-leder Jeremy Ben-Ami. (Foto: J Street Education Fund, flickr.com)
Israels USA-ambassadør Ron Dermer (t.v.) og J Street-leder Jeremy Ben-Ami. (Foto: J Street Education Fund, flickr.com)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise